Reklama
  • Povrtarstvo

Slovački farmeri prestali da proizvode paradajz u staklenicima zbog visokih cena energenata

Prošle godine troškovi za grejanje plastenika i staklenika bili su 60.000 evra po hektaru; ove godine se očekuje da će dostići 400.000 evra po hektaru

Mnogi slovački uzgajivači ograničavaju ili potpuno zaustavljaju proizvodnju paradajza tokom zime. Visoke cene energenata primorale su ih da tokom zime ugase grejanje potrebno za uzgoj u staklenicima. Kao posledica, nestašice se očekuju početkom sledeće godine. Da bi pokrili troškove, farmeri bi morali da udvostruče cenu po kilogramu.

2022-paradajz-plastenik.jpg (127 KB)
ilustracija, foto: holmespj /pixabay.com

U prethodnim zimskim sezonama, svaki treći paradajz koji se prodaje u Slovačkoj bio je domaći. Sada, s obzirom na nagli rast računa za energiju, Slovačka poljoprivredno-prehrambena komora (SPPK) očekuje da će cena svog povrća, uključujući i paradajz, porasti za 20 do 30 odsto. Prošle godine troškovi za grejanje plastenika i staklenika bili su 60.000 evra po hektaru; ove godine se očekuje da će dostići 400.000 evra po hektaru.

Ako cene energenata ne padnu, lokalni farmeri će početi da sade paradajz na proleće, a prvi rod će obrati u maju. Postoji potencijal za letnje ponavljanje scenarija iz početka ove godine kada je iznenadni veliki suficit na tržištu prouzrokovao nagli pad cena.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!