Reklama
  • Tehnologija

Sofisticirani sistemi za navodnjavanje jedini odgovor na već sad evidentnu sušu

Prateći medijsku scenu u Srbiji reklo bi se niko ne osvrće na već sada evidentnu sušu. A tek je polovina maja. U poljoprivredno razvijenoj Italiji “crveni alarm” već je upaljen

Poljoprivreda je daleko „vodointenzivniji“ proizvodni sektor, ako je tačan podatak da se 70 odsto sve sveže vode povučene u Italiji iz površinskih ili podzemnih izvora koristi u primarnom sektoru, i da se ne manje od 12 milijardi kubnih metara vode se koristi za navodnjavanje u toku godine (izvor: Istat).

2022-kap-vode-list.jpg (47 KB)
Ilustracija: ju1959jjj/Pixabay.com

Smanjenje potrošnje vode u poljoprivredi stoga znači uštedu značajnih vodnih resursa, što je prioritetna potreba, posebno u uslovima tekućih klimatskih promena i sve češćih hitnih slučajeva suše.

U četiri meseca između januara i aprila ove godine – prema podacima koje je objavio CNR (Nacionalni istraživački savet) – kumulativne padavine u Italiji bile su čak 50% niže od proseka za tridesetogodišnji period 1991/2020. Deficit je još veći u severnoj Italiji gde je, opet uzimajući kao referencu prosek za period 1991.-2020., pala jedva trećina padavina koje se normalno očekuju u prvih nekoliko meseci godine.

Odgovor može biti samo tehnološki, s obzirom na to da su najnapredniji sistemi za transport vode, za navodnjavanje na otvorenim poljima i specijalizovane useve, uz pomoć sofisticiranih elektronskih i kompjuterizovanih sistema, danas u stanju da optimizuju korišćenje vode.

S tim u vezi, od 9. do 13. novembra u Izložbenom centru u Bolonji biće održana "EIMA Idrotech", izložba specijalizovana za tehnologije za upravljanje vodama u poljoprivredi. Smeštena u okviru velike izložbe poljoprivredne mehanike, i već sa 210 izlagačkih industrija, izložba nudi tehnološke odgovore na hitnu situaciju u vezi sa vodom koja sada pogađa sve kako italijanske, tako i regione južne i jugoistočne Evrope. U prva četiri meseca ove godine – prema podacima CNR – količina kiše u Italiji je prepolovljena u odnosu na prosek poslednjih trideset godina.

EIMA Idrotech - izložba specijalizovana za sisteme za navodnjavanje koja će se održati u Bolonjskom izložbenom centru od 9. do 13. novembra u okviru EIMA International - jedan je od najvažnijih izložbenih događaja u ovom specifičnom sektoru. Do danas - prema podacima koje je saopštila FederUnacoma, udruženje proizvođača poljoprivredne mehanizacije koje je direktni organizator sajma - svoje učešće u Idrotech-u sa kompletnim asortimanom i svim novim proizvodima već je potvrdilo 210 kompanija izlagača. Otprilike polovina ovih kompanija je iz inostranstva i predstavljaju glavne zemlje proizvođače, među kojima se po broju kompanija koje učestvuju izdvajaju Španija, Turska, Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Organizatori navode da su rokovi za registraciju za EIMA Idrotech i dalje otvoreni, a to sugeriše da bi konačan broj učesnika mogao biti i veći, kao i izložbeni prostor Sajma koji se trenutno već prostire na preko 10 hiljada kvadratnih metara. Konferencije o ekstremnom uticaju suše i obuka o tehnologijama za navodnjavanje nove generacije održavaće se tokom izložbe. Jedini pravi odgovor na katastrofalnu sušu je upotreba sistemima nove generacije.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!