Reklama
  • Stočarstvo

Srbija čuva radna mesta na farmama u Danskoj, Holandiji i Nemačkoj

“Kod mene na farmi prošle godine gubitak po jednom tovljeniku bio je od 5.000 – 8.000 dinara,” kaže profesor Vitomir Vidović

U Novom Sadu predstavljen je projekat nazvan „Nordijsko-Srpsko partnerstvo za održivu poljoprivredu“. Planirano je da se kroz saradnju naših i stručnjaka sa severa kontinenta iznađu rešenja kako bi naša proizvodnja hrane bila efikasnija a zagađenje smanjeno.

Vlade Danske, Finske, Norveške i Švedske usvojile su lane plan nazvan „Vizija 2030.“ kojim je predviđeno da njihove države budu ekološki, proizvodno i socijalno održive. Sastavni deo plana koji su izložili u Novom Sadu je i da proizvodnja hrane bude održiva. Dakle plan su izložili i u Srbiji, a član srpskog tima eksperata koji će raditi sa nordijskim kolegama je i profesor Vitomir Vidović.

2022-vitomir-vidovic.jpg (100 KB)
Vitomir Vidović, foto: Đorđe Simović

Prilika je to bila za kratak razgovor na temu kako svinjarstvo kod nas može biti održivo.

- Da svinjarska proizvodnja bude profitabilna, socijalno odgovorna, uređena, ekonomski opravdana i društvano korisna, jedini način je da se zatvori krug od njive do trpeze. To znači da farmeri moraju da imaju svoju zemlju, da vraćaju humus nazad, da na njivama imaju sisteme za navodnjavanje i dve setve godišnje, da udruženi farmeri imaju klanicu, dakle da imaju svoju preradu i da uz veleprodaju imaju i maloprodajne objekte kao što je to urađeno u Švajcarskoj. I da imaju svoju banku. To je jedan sistem potpuno nezavistan države od koje traže samo da učestvuju u donošenju bitnih zakona za poljoprivredu.

Da smo daleko od ovog modela ukazuje podatak da smo pre tri decenije imali milion krmača a danas skromnih 160.000.

- To je zbog toga što je država liberalizovala uvoz prasadi. Dakle, naša Vlada se odlučila da čuva radna mesta Danskim, Nemačkim i Holandskim farmerima, a naše je pustila niz vodu i oni napuštaju sela. Evo, kod mene na farmi prošle godine gubitak po jednom tovljeniku bio od 5.000 – 8.000 dinara.

Vidović kaže da Evropa ima viška 50 miliona tovljenika i da jedino možemo svinjsko meso da prodamo u Aziji. Kaže da je zabluda da će opstati samo velike farme. Navodi primer Francuske gde tovljač ima tri krmače, a njegov komšija 2.500 krmača. Bitno je samo da se farmeri dobro organizuju.

Možda je upečatljiviji primer gde je naša poljoprivreda je da farmeri u Holandiji po hektaru obradivog zemljišta ostvaruju prihod od 57.000 evra a mi skromnih 1.200 evra.

Bez obzira na sve poteškoće, Vidović kaže da naši eksperti nameravaju da do nove godine Vladi predstave novu strategiju razvoja poljoprivrede i nadaju se da bi njena primena unapredila ovu privrednu granu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!