Reklama
  • Ishrana

Srećna 2021. – godina voća i povrća!

Generalna skupština UN proglasila je 2021. godinom voća i povrća. Cilj je ujediniti proizvođače i potrošače kako bi se transformisao sistem ishrane

Prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu, IYFV 2021. je jedinstvena prilika za podizanje svesti o važnoj ulozi voća i povrća u ishrani, zanačaju zdravstvene bezbednosti hrane i zdravlja, kao i u postizanju ciljeva održivog razvoja.

2020-voce-povrce-UN.jpg (56 KB)

Tokom sednice na kojoj je ova odluka obznanjena Marčela Vilareal, direktorka za partnerstva i UN saradnju u FAO kao i govornici iz celog sveta istakli su ciljeve Međunarodne godine voća i povrća.

Generalni direktor FAO-a Ku Dongiu naglasio je ključni doprinos konzumiranja voća i povrća zdravlju, ne samo tokom trenutne pandemije Covid-19, kao i važnost rešavanja otpada i gubitaka u lancu snabdevanja.

Kako se kriza Covid-19 nastavlja, Vilareal je pozvala na preispitivanje naših prehrambenih navika. „Moramo se okupiti kako bismo obezbedili da visoko vredna hrana dopre do najugroženijih“, rekla je, „ne ostavljajući nikoga iza sebe“.

Rekla je da je od ključne važnosti okupiti sve aktere, uključujući ne samo vlade i međunarodne organizacije poput UN-a i SZO, već i potrošače, kako bi transformisali proizvodnju i lance snabdevanja i osigurali da se hrana troši na održiv način.

Helena Leurent, generalna direktorka FAO-ovog partnera Consumers International, pozdravila je činjenicu da se informisanost potrošača brzo povećavala.

„Veza između hrane i zdravlja sada je mnogo razumljivija, postoji sledljivost od njive do trpeze, a naš osećaj klimatske krize je mnogo senzibilniji“, rekla je ona. "Ljudi su zabrinuti zbog sistema koji ne služi našim potrebama, preispituje se šta znači biti održiv i kome može da se veruje. Vreme je da zajedno radimo kako bismo prošli ova mračna vremena."

Leurent je dodala da je važno videti potrošače ne samo kao krajnje korisnike proizvoda, već kao aktivne partnere u promeni čitavog sistema proizvodnje i snabdevanja.

Andre Leu, ambasador međunarodne organizacije IFOAM Organics ​​International, rekao je da su s obzirom na realnost klimatskih promena, uključujući ekstreme suše i poplave, adaptacija i elastičnost proizvodnje sada od suštinske važnosti. Dobar početak, predložio je, bilo bi zemljište.

"Vraćajući organsku materiju u zemljište, možemo povećati njegovu sposobnost da upije višak vode i zadrži je," rekao je. "Kada uđete u sušna razdoblja, ta zemljišta su tada otpornija na sušu. U proseku će ovi usevi doneti 30 odsto više prinosa od zemljišta sa malo organske materije. Na taj način poljoprivrednike čuvamo u budućnosti. Uz ograničeno finansiranje možemo ovo povećati plodnost i napraviti veliku razliku u sigurnosti hrane."

Prema rečima Vilareala, ključni trenutak u Međunarodnoj godini voća i povrća biće UN samit za hranu koji će se održati na jesen. Cilj događaja je ponuditi platformu za ambicioznije akcije, inovativna rešenja i planove za transformaciju prehrambenih sistema.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!