Reklama
  • Pčelarstvo

A šta ako se “moldavski” med reeksportuje iz Srbije za EU? Samo da ne bude kao sa jabukama

“Šta ako je to neki kineski, argentinski ili tako neki jeftini med koji dolazi na ovo tržište, a onda još sa ovog tržišta posle bude prodat negde u Evropu ili neko bolje tržište kao domać med, kao srpski med. Pa kad nas otkriju, biće isto ono što je bilo sa šećerom, sa jabukama i takvim proizvodima. ", kaže Đorđe Mrkić zamenik predsednika Društva pčelara "Jovan Živanović" iz Novog Sada.

U novosadskom društvu pčelara kažu da, uvezenih 40 tona meda iz Moldavije govori o onima koji se bave prometom meda ili žive na račun proizvođača u pčelarstvu. Dodaju i to da se manje plaše niskih cena iz uvoza, a više reeksporta nekog meda koji će biti sumnjivog kvaliteta, što može da donese mnogo veće posledice.

2020-med-tegle.jpg (146 KB)
Ilustracija: Hans / Pixabay.com

"Moldavija je lepa zemlja, ima dobre pčelare, mi imamo čak i neke odnose i poznanstva i mislim da oni imaju korektan med. Ali je veći rizik da li je taj med stvarno proizveden u Moldaviji ili je samo uvezen iz Moldavije. Šta ako je to neki kineski, argentinski ili tako neki jeftini med koji dolazi na ovo tržište, a onda još sa ovog tržišta posle bude prodat negde u Evropu ili neko bolje tržište kao domać med, kao srpski med. Pa kad nas otkriju, biće isto ono što je bilo sa šećerom, sa jabukama i takvim proizvodima. Sigurno ne radi ništa dobro ni za nas pčelare ni za bilo koga drugog u ovoj državi", rekao je Đorđe Mrkić zamenik predsednika Društva pčelara "Jovan Živanović" iz Novog Sada.

Savez pčelarskih organizacija Srbije počeo je da formira pogon za pakovanje meda pod nazivom "Naš med" u Rači. Iz tog pogona bi uskoro trebalo da izlazi još meda koji je potpuno proveren, koji će proizvoditi pčelarske organizacije u Srbiji.

Na taj način, može se suprotstaviti uvozu, pod brendom "Naš med", kako bi i kupci mogli da znaju šta je domaće. Međutim, to neće biti dovoljno.

Naš sagovornik kaže da je situacija u regionu još nepovoljnija, upravo zbog uvoza jeftinog meda. A da je to postao i globalni problem, svedoče i rezultati sa svetskog kongresa pčelara, gde je ustanovljeno blizu 50 posto uzoraka falsifikovanog meda.

RTV

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!