Reklama
  • Agrometeorologija

Šta je to pogodilo Vojvodinu?

“Superćelijska oluja je od obične snažnija po intenzitetu. Kao i svim fenomenima: Kiši, vetru i količini grada. Obične oluje traju sat-dva i raspadaju se. Ovaj sistem je bezmalo trajao 48 časova. Kako je putovao on se u isto vreme obnavljao. A sve to na jednom koncentrisanom prostoru ne većem od 40-50 km. Superćelijska oluja traži specifične parametre u atmosferi: visok udeo vlage, jako visoke temperature, veliku količinu energije,” kaže Marko Čubrilo koji meteorološke fenomene proučava 15 godina

Katastrofalno nevreme u četvrtak 13.07.2023. pogodilo je neke delove Vojvodine. Pošto su meteorolozi najavljivali ovakav scenario pratili smo situaciju celog dana.

2023-supercelijska-oluja.jpg (51 KB)
Superćelijska oluja nad centralnom Bačkom, foto: Vojvodinameteo.rs, radarska slika

Dakle, u četvrtak 13. jula, prvo je tokom popodneva jedan široki front prelazio preko Austrije i Mađarske. I kada se očekivalo da dođe do Vojvodine naglo je promenio pravac ka Budimpešti. Na radarskoj slici, dve stotine kilometara iza njega uočavao se front širine tridesetak kilometara iznad Zagorja u Hrvatskoj obeležen dominantno crvenom bojom. Ubrzo zatim, odatle su stigle fotografije razbijenih crepova i šoferšajbni kao i primeraka leda veličine teniske lopte. On se premeštao uz hrvatsko-mađarsku granicu da bi preko Baranje prvu štetu pričinio u Apatinu, a potom i Bačkom Brestovcu odakle se javio poljoprivrednik Nebojša Radić.

- Pegla led velik kao orah. Sve je živo rasturio.

Zatim se hladan front premeštao pogađajući Kulu, Ruski Krstur, Kucuru, Vrbas, Srbobran, Čurug. Potom je prešao u Banat gde je pogodio prvo Taraš, pa Zrenjanin i svoj pir je nastavio srednjim Banatom. Uz useve stradali su i objekti kao i automobili.

Dan nakon nevremena direktorica zadruge „Krsturska paprika“ u Ruskom Krsturu, Dušanka Oros posle obilaska njiva sumirala je štetu.

- Danas je jako tužan dan. Štete su 100%. Paprika je uništena. Za ovih 30 godina sadnje paprike nisam videla takav led. To je kao da je neko bacao teniske loptice. Kukuruz i soja se ne vidi šta je bilo od kulture. Ulaganja su velika i prijavljujemo štetu osiguravajućim kućama. Moraju da priznaju štetu od 100%.

Marko Čubrilo koji meteorološke fenomene proučava 15 godina kaže da nas je pogodilo retko superćelijsko nevreme. Razgovor smo snimili dan nakon nevremena.

- Reč je o posebnoj vrsti oluje koja se zove superćelijska oluja. Ona je drugačija u odnosu na ostale oluje. Znatno je snažnija po intenzitetu. Po svim fenomenima: Kiši, vetru i količini grada. Bitna odlika je da znatno duže traje. Obične oluje traju sat-dva i raspadaju se. Ovaj sistem je bezmalo trajao 48 časova. Kako je putovao on se u isto vreme obnavljao. A sve to na jednom koncentrisanom prostoru ne većem od 40-50 km. Superćelijska oluja traži specifične parametre u atmosferi: visok udeo vlage, jako visoke temperature, veliku količinu energije koja je bila od 3.500 do 4.000 J/kg. Zbog povoljnih parametara poseban problem je što se ovaj sistem na svom putu obnavljao.

Iz više mesta širom Vojvodine nam je potrđeno da je protivgradna odbrana pravovremeno dejstvovala ali da nisu značajnije mogli da smanje razmere štete. Toliko u temi emisije u kojoj smo govorili o nevremenu koje je pogodilo Vojvodinu.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!