Reklama
  • Voćarstvo

Šta se dešava na tržištu maline u Evropi

Iz izveštaja širom starog kontinenta vidi se da su klimatske promene "pomogle" sve većem podizanju malinjaka, tamo gde ta proizvodnja nije bila uobičajena

Prema analizi portala Freshplasa vremenski uslovi i cena i dostupnost radne snage ostaju ključni faktori uspešnosti ovogodišnje sezone u proizvodnji malina.

2023-malina-evropa.jpg (148 KB)
Ilustracija: 1195798 / Pixabay.com

U Holandiji, cene maline ostaju stabilne, ali ne izuzetno visoke, što izaziva zabrinutost među uzgajivačima zbog povećanih troškova branja. Nemačka doživljava porast regionalne proizvodnje maline, konkurišući uvozu. Donja Saksonija, važan region rasta, ima koristi od produžene sezone berbe i poboljšanog kvaliteta voća zahvaljujući inovativnim metodama uzgoja. Sezona maline u Velikoj Britaniji počela je nešto kasnije nego što se očekivalo, sa obiljem ponude koju ne prati potražnja

U Francuskoj se domaća proizvodnja maline bori sa uvoznom malinom, dok se proizvođači fokusiraju na povećanje promocije u prodavnicama. Italija se raduje dobroj sezoni malina, a regioni kao što su Pijemont i Sicilija isporučuju izuzetan kvalitet. Španija se suočava sa manjim količinama maline, što dovodi do viših cena za proizvođače, dok se Srbija bori sa nižim rodom zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Ukrajinski uzgajivači maline negoduju zbog niske otkupne cene, naglašavajući potrebu za poboljšanom infrastrukturom i upravljanjem skladišnim kapacitetima. Tržište Severne Amerike ove sezone se suočava sa nedostatkom ponude zbog niske proizvodnje u Meksiku izazvane toplotnim talasom.

Holandija: Cene maline nisu previsoke

Cene holandskih malina trenutno su na nivou od oko 1,30 evra za 125 grama.„Ne previsoko“, primećuje holandski trgovac voćem. „Malina je prilično radno intenzivna kultura, a uzgajivači neće biti preterano zadovoljni sa povećanim troškovima branja. Holandska ponuda je obilna. U isto vreme, potražnja, uključujući i zemlje nemačkog govornog područja, je na razumnom nivou.“Međutim, prema rečima trgovca voćem, sve veće količine maline stižu iz Poljske, gde se ulaže i u bolje sorte.

Belgija: Nedavna vrućina usporava proizvodnju vrhunske maline

Belgijska ponuda maline je još uvek relativno ograničena u ovom trenutku. Dok je u mnogim zemljama proizvodnja u punom jeku, u Belgiji je nedavno toplo vreme uslovilo da vrhunske produkcije još uvek nema. „Zbog vrućine biljke su prešle u neku vrstu režima preživljavanja, što znači da obim još nije na dobrom nivou. To rezultira i relativno višim cenama za ovo doba godine, jer imaju dosta potražnje tokom leta. U narednim nedeljama se očekuje da će tržište donekle smanjiti."

Nemačka: Povećanje proizvodnje u Donjoj Saksoniji

Što se tiče maline, trgovci se mogu osloniti na regionalne proizvode na otvorenom a pre toga u ponudi su imali tunelske i plasteničke maline. "U ovom trenutku se čini da je prodaja donekle u padu, što je upravo zbog činjenice da je sezona godišnjih odmora u nekoliko regiona već počela. Međutim, cene su i dalje uglavnom čvrste i stabilne uz prosečnu potražnju, potvrđuje jedan trgovac. „Na tržištu su i dalje zastupljene ne samo zemlje u razvoju kao što su Portugal i Maroko, već i prekookeanske zemlje poput Južne Afrike i Meksika. Ovo je svakako primetno u marketingu. U međuvremenu na tržište stiže prva roba iz Poljske i Srbije.

Zbog novih metoda uzgoja, maline u važnom uzgojnom području Donje Saksonije sada se mogu brati od maja do septembra. U 2022. godini u Donjoj Saksoniji ubrane su 192 tone maline na otvorenom. Trenutno vreme, visoke temperature i sunce ukazuju na veoma dobar kvalitet plodova na otvorenom. Poslednjih godina, uzgoj maline se sve više pomerao sa otvorenog na zaštićeni uzgoj: „Ovo nam omogućava da ponudimo trgovini hranom konzistentne količine i kvalitet, bez obzira na vremenske prilike“, objašnjavaju stručnjaci.

UK: Proizvodnja se povećava

Željno očekivana sezona maline u Velikoj Britaniji počela je sredinom maja, iako oko 10 dana kasnije nego što se očekivalo. „Sada smo u punoj proizvodnji“, rekao je predstavnik jedne proizvođačke organizacije. „Tradicionalno, naši uzgajivači u Kentu će biti prvi, a onda se mi severnije počinjemo sa berbom. Poslednjih godine došlo je do neuobičajenog širenja proizvodnje u centralnim delovima zemlje koji imaju sezonu ranije nego što je uobičajeno. Međutim, trenutno postoji veća ponuda maline nego što zahteva potražnja. Ostaje neizvesno da li je ovaj višak posledica prevelike ponude na tržištu ili kriza troškova života utiče na potražnju potrošača. Poslednjih godina došlo je do skromnog povećanja ukupne površine maline u Velikoj Britaniji. Ta ekspanzija, zajedno sa uvođenjem novih sorti i poboljšanim tehnikama uzgoja, doprinela je povećanju proizvodnje. Kao rezultat toga, prodavci su prilagodili svoje marketinške strategije, odlučujući se za veća pakovanja i snižene cene po kilogramu umesto čestih ponuda 2 za 1. Iako ovo koristi potrošačima, utiče na povrate koje dobijaju uzgajivači.

Što se tiče ukupnih izgleda za sezonu, još je rano da se utvrđuje njen uspeh. Obično je potražnja škotskih potrošača velika, jer oni preferiraju lokalno uzgajano bobičasto voće. Trenutno se čini da je ponuda radne snage adekvatna. Međutim, glavni izazov leži u različitom poreklu radne snage, sa jezičkim barijerama koje ponekad ometaju produktivnost. Pored toga, manji broj radnika koji se vraćaju predstavlja dodatnu prepreku za održavanje produktivnosti na poljima.

Francuska: Potrošnja domaće maline i dalje mala

Početkom jula, svi regioni proizvodnje maline u Francuskoj su aktivni. Sa prosečnim temperaturama u maju, to nije bila rana godina, kao što je bio slučaj 2022. Od ove nedelje pa nadalje, količine maline bi trebalo da se intenziviraju i dodatno povećaju police supermarketa u Francuskoj. Nažalost, u marketinškom smislu, francuska malina i dalje nailazi na poteškoće zbog velikog broja uvezenih malina na policama supermarketa, koje se takmiče sa malinama francuskog porekla. Stopa potrošnje malina francuskog porekla je samo 15%. Drugim rečima, 85% malina koje se konzumiraju u Francuskoj dolazi iz inostranstva. Najveći izazov u marketingu francuske maline je otvoriti linije u supermarketima i tamo ih držati. Ono što je, međutim, izvesno jeste da Francuzi jedu sve više maline, ako pogledamo potrošnju u poslednjih nekoliko godina. Da bi se povećala potrošnja, promocije u prodavnicama su planirane u nedeljama koje odgovaraju vrhuncu proizvodnje. Kvalitet je bio prilično dobar na početku kampanje, ali je nažalost pogođen prenamnožavanjem azijske voćne mušice (Drosophila Suzuki).

Srbija: Nizak rod maline zbog lošeg vremena

Zbog obilnih kasnih prolećnih i ranih letnjih kiša, ove sezone 2023. sveža berba maline je manja, sa vrlo malo količina usmerenih izvozu. Malina se uglavnom prodaje na lokalnom tržištu. Zalihe smrznute maline iz prošle sezone su i dalje veoma visoke, oko 25.000 tona nije izvezeno, što je uslovilo znatno niže cene i sveže i smrznute maline. Veliki uzgajivač i izvoznik upozorio je lokalnu industriju: "Ne možemo više da se oslanjamo na klimu. Preduzeo sam mere predostrožnosti sa velikim ulaganjima u infrastrukturu, pre svega u hladnjače. U teškim vremenima kao što je ova godina, morate napraviti više ulaganja dok će vaše marže biti niže. To znači da će se vaši proizvodni troškov možda duplirati, ali morate učiniti sve da tehnički prevaziđete ove izazove. Srpski proizvođači treba da razumeju da su dani branja i skladištenja bez odgovarajućeg "prehađivanja" plodova završeni“.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!