Reklama
  • Stočarstvo

Šta znači “povlačenje 15.000 tovljenika”?

Država će preuzeti tovljenike od onih koji su ranije uzeli kukuruz iz Robnih rezervi, i do sada su praktično bili skladištari tih svinja, kaže Erić

Nakon informacije da je Ministarstvo poljoprivrede sa uzgajivačima svinja dogovorilo da Robne rezerve preuzmu od poljoprivrednika 15.000 tovljenika, predstavnici udruženja poljoprivrednike kažu da će ova mera pomoći da cena u otkupu delimično poraste.

2021-svinje-obor.jpg (161 KB)
Foto: Đorđe Simović

Ovaj potez pohvaljuje i  predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve, Zoran Erić koji je bio na razgovorima u Ministarstvu poljoprivrede a za portal Poljoprivreda.info objašnjava o čemu se zapravo radi.

- Nakon nekoliko naših zahteva za normalizaciju tržišta tovljenika dobili smo poziv iz Ministarstva poljoprivredde na koji smo se odazvali. Prva dogovorena mera je “povlačenje” 15.000 tovljenika od onih koji su uzeli kukuruz iz robnih rezervi, i do sada su praktično bili skladištari tih svinja. Oni bi sada trebalo da ih vrate robnim rezervama. Te svinje sada ne bi išle u preradu u trajne proizvode već je naš predlog da se podele medicinskom osoblju koje trpi strahovit pritisak u borbi protiv virusa Covid-19.  Naravno i drugim institucijama kao što su vojska, policija, gerantološki centri i učeničkim i studentskim domovima. Tako bi meso otišlo direktno u potrošnju a ne u konzerve od kojih bi korist samo imale klanice.

Erić kaže da se tovljenici trenutno prodaju po ceni od 110 do 125 dinara sa PDV-om a da su agroekonomisti izračunali da je proizvodna cena oko 165 dinara.

Procenjuje da samo u Sremu i Mačvi ima oko 60.000 svinja za koje nije poznat kupac i da je svaki otkup, pa i ovaj državni – dobrodošao.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!