Reklama
  • Obnovljiva goriva

Stalna unapređenja u proizvodnji biomase

Samo je u 2010. Podignuto 1.200 postrojenja za biogas, tako da danas u Nemačkoj postoji postrojenja koja imaju kapacitet kao dve nuklearne elektrane. U proizvodnji se kontinuirano smanjuju troškovi. Gustina bale je izuzetno bitna. Specijalnim procesima postiže se 25 % gustine više nego ranije, što i transport i skladištenje čini profitabilnijim u proizvodnji energije.

Redakcija Agrobiznis magazina posetila je sredinom novembra, sajam poljoprivredne mehanizacije Agritehnika, koji se svake druge godine održava u Hanoveru.

Između ostalih novina u sektoru mehanizacije i opreme značajna pažnja se poklanja uzgajanju kultura za energetske potrebe i podizanju postrojenja za proizvodnju energije. Petina poljoprivrednog zemljišta u Nemačkoj se koristi za uzgajanje useva za energetske potrebe. Samo je u 2010. Podignuto 1.200 postrojenja za biogas, tako da danas u Nemačkoj postoji postrojenja koja imaju kapacitet kao dve nuklearne elektrane.

Sve više farmera se okreće ka alternativnim izvorima energije. Oko polovina ukupnih investicija odnosi se na investiranje u alternativne izvore, od kojih je 40% ulganje u postrojenja za biogas. Cilj je da se do 2030. godine 70% struje i goriva dobija iz obnovljivih izvora energije. To je veoma ambiciozan cilj, a proizvođači mašina imaju glavnu ulogu u njegovom ostvarivanju. Inteligentna rešenja za efikasnu proizvodnju obnovljivih izvora, kao i za proizvodnju hrane, veliki su izazov. Nemački proizvođači mašina i opreme su na dobrom putu.

Seckanje je glavni način prerade industrijskih žitarica. Nemački poljoprivrednici već koriste automatizovane mašine sa izuzetnim perfomansama, koje prilikom žetve mogu da obrade 400 tona na sat. Da li je potrebno reći da su te mašine opremljene vrhunskom tehnologijom, elektronikom i navođenjem?

Slama postaje izuzetno važna kao energetska zaliha od koje zavisi profitabilnost. Gustina bale je izuzetno bitna. Specijalnim procesima postiže se 25 % gustine više nego ranije, što i transport i skladištenje čini profitabilnijim u proizvodnji energije. Ti materijali treba da budu transportovani na velike udaljenosti, a sve veće količine u transportu nekad mogu da premaše i troškove same žetve. Savremena tehnologija pomaže da se ti troškovi smanje.

Rešenja i inovacije koje je razvila nemačka industrija omogućavaju stalnu podršku poljoprivredi u efikasnom snabdevanju hranom, proizvodnji energije i zaštiti klime i okoline.

Goran Đaković

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!