Reklama
  • Održiva poljoprivreda

Strip till pomaže u očuvanju zemljišta

Zemljište obrađeno na strip till način ima veću sposobnost da zadrži vlagu u dužem vremenskom periodu, a biljke uzgajane u tim uslovima bolje podnose sve učestalije suše koje postaju hronični problem

Jedan od najvrednijih prirodnih resursa kojima Srbija raspolaže jeste zemljište, ali je ono usled intenzivnog korišćenja teške mehanizacije i mineralnog đubriva u velikoj meri degradirano i ispošćeno. Nivo organske materije u zemljištu je opao do te mere da se već sada dovodi u pitanje budućnost poljoprivrede kod nas, a to bi u trenutku kada potrebe za hranom rastu u čitavom svetu moralo biti signal za uzbunu.

2023-ruke-mirodjija.jpg (155 KB)

Profesor Dragan Žikić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu smatra da se naša zemlja ne može sakriti pred izazovima koji su postavljeni pred poljoprivredu:

„Najveći izazov dolazi od očekivane eksplozije potrebe za hranom koje prosto neće biti dovoljno za sve ukoliko nešto ne promenimo. To kako mi trenutno koristimo prirodne resurse je zabrinjavajuće, a klimatske promene dodatno rade protiv nas. Zbog toga smatram da se moramo okrenuti poljoprivrednim praksama koje će zemljište sačuvati za buduće generacije, umesto da zemljištu uporno umanjujemo plodnost. To je koncept koji mora da zaživi u bliskoj budućnosti“, upozorava Žikić.

Kao jedan od uspešnih recepata za izlečenje ugroženog zemljišta nameće sekoncept regenerativne poljoprivrede, čije principe u Srbiji već trećugodinu zaredom primenjuje Nestlé kao najveća prehrambena kompanija na svetu.

Nakon što su Geneza iz Kanjiže i Telek Paprika iz Martonoša, najveći proizvođači i dobavljači sušenog povrća za Začin C, postale prve kompanije iz Srbije uključene u ovaj globalni program, Nestlé Srbija je zahvaljujući partnerstvu sa Victoriaoil pomogao i lokalnim proizvođačima suncokreta, ključne sirovine za Thomy majonez. Tako sada Raca d.o.o. iz Kumana, Borac AD Šurjan i Agroproduktd.o.o. iz Bumbarevog Brda u uzgajanju dela površina pod suncokretom koriste strip-till tehniku obrade zemljišta, koja podrazumeva minimalnu obradu zemljišta, kako bi se u njemu  održala organska materija.

Ovako obrađeno zemljište ima veću sposobnost da zadrži vlagu u dužem vremenskom periodu, a biljke uzgajane u tim uslovima bolje podnose sve učestalije suše koje postaju hronični problem. Osim toga taj vid obrade zemljišta dovodi i do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Sve to obezbeđuje i kontinuirani prinos čime se osigurava snabdevenost hranom kao i njen kvalitet.

Primarni cilj regenerativne poljoprivrede je ozdravljenje zemljišta, koje se postiže minimalnim korišćenjem teške mehanizacije, setvom pokrovnih useva, drvoreda ili korišćenjem organskog umesto mineralnog đubriva, kao što je stajnjak.

Zdravo zemljište je osnova za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, stoga je njegovo očuvanje suštinski važno kako bi se pomirile rastuće potrebe za hranom kako sadašnjih, tako i budućih generacija.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!