Reklama
  • Obnovljiva goriva

Struja iz kukuruzne silaže

Kilovati struje iz elektrane ulaze u elektrosistem i o isporuci Filipović ima dvanaestogodišnji ugovor, po kojem će mu javno preduzeće platiti 0,16 evro centi po kilovatu. Puna proizvodnja će početi za 120 dana i biće to prva dobijena električna energija u Srbiji iz biogasa. Seljaci koji su ovom domaćinstvu isporučili zelenu masu kukuruza ostvarili su prihod od 1.250 evra po hektaru, što je za ove prilike dobar posao.

U selu Goračići, u opštini Lučani, promovisana je proizvodnja električne energije od silaže kukuruza. Vlasnik ove elektrane je Milan Filipović, koji je od svojih sredstava - investicija 200.000 evra - napravio postrojenje koje godišnje daje 600.000 kilovat časova. Kilovati struje iz ove elektrane ulaze u elektrosistem i o isporuci Filipović ima dvanaestogodišnji ugovor, po kojem će mu javno preduzeće platiti 0,16 evro centi po kilovatu. Puna proizvodnja će početi za 120 dana i biće to prva dobijena električna energija u Srbiji iz biogasa.

Seljaci koji su ovom domaćinstvu isporučili zelenu masu kukuruza ostvarili su prihod od 1.250 evra po hektaru, što je za ove prilike dobar posao. Promovišući ideju o proizvodnji električne i toplotne energije uz upotrebu biomase, Željko Radošević, državni sekretar za poljoprivredu, rekao je da to postaje briga cele države, jer za ulazak u Evropsku uniju naša zemlja mora da smanji upotrebu energenata koji zagađuju okolinu, što, zapravo, znači da se to može ostvariti sa korišćenjem biomase. Kako sada stručnjaci predlažu, u Srbiji sličnih postrojenja može biti znatno više, jer se kao masa za proizvodnju gasa, koji se posle pretvara uz pomoć motora u električnu energiju, može koristiti više miliona hektara i različiti oblici sirovina. Željko Radošević sugerisao je kolegama iz Ministarstva za energetiku da u idućoj godini predvide značajnija sredstva za subvencionisanje proizvodnje energije na ovaj način, a usput je i obećao da Ministarstvo poljoprivrede uočava nedostatak kvalitetne mehanizacije za prikupljanje ovakvih sirovina (visokoproduktivni kombajni, traktori, kao i ulaganje u silo prostor).

Seljaci u Dragačevu potrebe za sirovinama, koje će elektrana koristiti, vide kao spas, jer tonu zelene mase kukuruza ili trave prodaju po 25 evra. Već sada računaju na dve setve, a oni koji imaju livade uz potok i na navodnjavanje.

U ovom kraju stočarstvo je na izdisaju, pa će trava sa livada završiti u bioelektrani. Njihov komšija Milan Filipović, koji je investitor elektrane, za svoje kooperante obezbediće silažne kombajne, a razmišlja i o novoj liniji mlevenja drveta, za čega priprema 4-5 mašina. Ovo mu je potrebno da bi uskoro investirao i u izgradnju termoelektrane.

Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kako je saznao "AgroServis", imaju konkretne programe i sadržaj postrojenja za proizvodnju biomase, koje najviše ima u Vojvodini u procesu ratarske proizvodnje, ali se, kako kažu, ne treba zanemariti ni korišćenje šumskog otpada.

AgroServis

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!