Reklama
  • Organska proizvodnja

Subvencije za priključnu mehanizaciju organskih proizvođača

Poslednjih godina imamo sve više proizvođača organske hrane, površine su sve veće, kao i devizni priliv. To je prepoznala pokrajinska administracija i subvencioniše kupovinu mehanizacije i opreme za ovaj vid poljoprivrede

Pokrajinska vlada je na konkursu za priključnu mehanizaciju organskim proizvođačima dodelila 12 miliona dinara.

2022-oranje-njiva.jpg (137 KB)
Ilustracija: troshkina-a / Pixabay.vom

Porodica Vladimira Vozara se organskom poljoprivredom u Kisaču bavi tri decenije. Redovno apliciraju na konkursima za nabavku mehanizacije i opreme.

- Uzeo sam trobrazni plug obrtač. Košta milion i po dinara a od Pokrajne ćemo dobiti 800 hiljada dinara subvencije. Ovo je jako velika podrška. Mi sarađujemo više godina. Do rezultata sigurno ne bi došli bez
takve podrške, kaže Vozar.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu zadužena za ruralni razvoj Ljiljana Petrović kaže da je njihov cilj da merama podrške povećaju površine pod organskom proizvodnjom u pokrajini sa sadašnjih 8.000 hektara kao i da se poveća broj proizvođača.

- I to će sve doprineti uvećanju prihoda od izvoza organskih poljoprivrednih proizvoda što će dalje inplicirati uvećanje BDP-a pa i boljeg standarda naših građana, kaže Ljiljana Petrović.

Sve više izvozimo organske hrane, pa smo tako, prema statistici, u 2020.-toj izvezli organskih proizvoda u vrednosti 37 miliona evra. U Srbiji imamo 21.000 hektara pod organskom proizvodnjom, a tim vidom poljoprivrede se bavi 6.000 proizvođača. Iako je napredak evidentan, kod nas organska proizvodnja samo sa nekoliko procenata učestvuje u ukupnoj poljoprivredi, dok je, recimo u Austriji čak četvrtina površina pod organskom proizvodnjom.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!