Reklama
  • Zaštita bilja

Suzbijte biljne vaši alternativnim preparatima koji ćete sami pripremiti

Saznajte kako vam u suzbijanju biljnih vašiju mogu pomoći listovi paradajza i koprive, beli luk, duvanski pepeo, deterdžent ili ljuske jaja

 

Godina je gotovo tek na početku, a sada je već izvesno da ćemo imati problema sa biljnim vašima. Možda i više nego što je to uobičajeno.

2024-biljne-vasi-alternativa.jpg (104 KB)

Kao da nismo u martu nego već u aprilu. Toplo, sušno vreme, kao idealno je za razmnožavanje vaši. Sa sve očiglednijim klimatskim promenama naš neprijatelj ima sve više generacija godišnje. Uporne su, i treba ih često suzbijati. Ako je već teko, bolje da ih tretirate preparatima koje ćete sami pripremiti.

Biljne vaši se brzo se razmnožavaju. U povoljnim uslovima jedna vaš može da izleže i više od 50 potomaka. Imaju veliki broj generacija pa je to dodatni problem za njihovo suzbijanje.

Isisavaju sok gajenih biljaka. Lišće počinje da se uvrće i suši. Naličje lišća je preplavljeno kolonijama vaši. Zbog toga je veoma važno često pregledati biljke. Ima ih na voću, povrću, cveću, i lekovitom bilju. Sišu biljno tkivo i na taj način slabe biljku jer joj uzimaju hranljive materije. Pri tome prenose i viruse koji dodatno slabe biljke.

Mnogi koji gaje voće i povrće, naročito za svoje potrebe, interesuju se kako da sami pripreme preparat umesto da koriste insekticide.

Evo nekoliko široko rasprostranjenih recepata za pravljenje preparata koji suzbijaju biljne vaši.

Rastvor deterdženta i sirćeta

U pola litre vode sipajte 1 kašiku tečnosti za pranje sudova i 2 kašike sirćeta. Ovaj rastvor sipajte u flašicu sa raspršivačem i poprskajte biljku. Ostavite 8-10 sati da deluje a posle toga biljku istuširajte čistom vodom. Postupak možete ponoviti tek posle nekoliko dana.

Rastvor od lišća paradajza

Lišće paradajza, i to stotinak grama iseckajte i potopite u 2-3 čaše mlake vode. Ostavite da odstoji preko noći. Procedite i sipajte u prskalicu. Sa ovim rastvorom poprskajte celu biljku, a naročito donje lišće gde se nalazi najviše vaši. Toksični sastojci iz lista paradajza uništiće biljne vaši, a što je najvažnije nisu opasni i štetni za ljude.

Prah ljuske od jaja

Usitnjenu ljusku od jajeta ostavite nekoliko dana da se dobro osuše. Izmrvite ih i sameljite u mašinici za kafu. Ovim prahom pospite biljku koju su napale biljne vaši. Ovaj prah koji neće prijati biljnim vašima poboljšaće kvalitet zemlje u kojoj je posadjena biljka, jer sadrži kalcijum.

Pepeo i duvan

Biljne vaši možete uništiti i tako što ih prskate rastvorom vode u kojoj je pola dana stajao duvan. Možete koristiti i pepeo od cigarete koji ćete posuti oko biljke koju su napale biljne vaši ili direktno na biljku.

Rastvor od koprive

Listove koprive iseckajte i prelijte sa mlakom vodom. U kantu u koju stavite listove, nalijte količinu vode da malo prekrije listove. Ostavite da sve odstoji 1-2 dana, procedite, sipate u prskalicu i prskate biljku. Mravlja kiselina koju sadrže iglice koprive uništiće vaši sa biljke.

Rastvor od belog luka i deterdženta

Izgnječite 2 glavice belog luka i dodajte 2 kašike mineralnog ulja (tečnog parafina). Ostavite da odstoji 24 sata, procedite, pa sipajte u pola litra vode. U to dodajte i 1 kašiku tečnosti za sudove. Rastvor čuvajte na tamnom mestu. Za prskanje biljaka uzmite 3 kašike ovog rastvora i stavite u pola litra vode. Staviti u prskalicu i prskati biljke koje su napale vaši.

Ako Vam se učini da je rastvor suviše jak za biljku dodajte još malo vode. Prvo ga proverite na par listova, pa ako listovi ne žute dobar je, a ako počnu da žute suviše je jak za njih i morate ga još malo razblažiti sa vodom. Beli luk sadrži supstance koje deluju kao insekticid, a tečnost za pranje sudova će razoriti površinski sloj biljnih vaši koje će uginuti od dehidratacije. Ne brinite za neprijatan miris belog luka, jer on vrlo brzo nakon prskanja nestane.

Rastvor od pelina

U jedan litar vode potopite tridesetak svežih listova pelina ili 5 grama suvih. Ostavite nekoliko dana da odstoji, procedite i ovim rastvorom prskajte biljku koju su napale biljne vaši.

Uvek je bolje na vreme reagovati nego kada napad biljnih vašiju postane jak. Onda možete koristiti insekticide, ali se na vreme raspitajte pošto su mnogi u međuvremenu – ukinuti.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!