Reklama
  • Hortikultura

U potrazi za pravom biljkom

Kada krenete u potragu za pravom biljkom koja će oplemeniti vaš dom ili poslovni prostor, pre toga razmislite koje biljke želite, koliko imate vremena da se posvetite njihovom gajenju i kakve uslove ste u mogućnosti da pružite.
Idealna za početnike - Aglaonema

Za početnike koji nemaju iskustvo, a imaju želju, predlažemo manje zahtevne biljke kao što su: anglaonema, sanseveria, aspidistra, sukulente, bromelije, filadendron ... Gajenje zahtevnijih biljaka ostavite onima koji su malo veštiji.

Veličina je jedan od faktora na koje posebno treba obratiti pažnju. Ako izaberete niskorastuće vrste, neće se dobro uklopiti ako ih stavite uz prazan zid, a visoke biljke će delovati nestabilno ako isplanirate da stoje na dasci od prozora. Naravno, biljke rastu! Pre kupovine naizgled malih dracena ili fikusa treba znati da one dostižu veliku visinu.

Pri odabiru bilike voditi računa o boji listova koja bi trebala da bude ujednačena bez vidljivih fleka, tj. promena boje. Kada izaberete pravu biljku, donesite je u dom i prvih sedam dana pratite kako se ponaša, tj. da li se adaptirala na novu sredinu. Zalivaite je odstajalom vodom koja ima sobnu temperaturu, što dalje od direktnog sunca. Kasnije možete da je premestite na stalno mesto koje će pokazati da je dobro, ako posle mesec dana izadu novi listovi.

Treba imati u vidu i činjenicu da na rast i razvoj biljaka najveci uticaj imaju svetlost, temperatura kao i vlažnost vazduha. Optimalna temperatura treba da je između 15 i 20 stepeni.

Svetli položaj podrazumeva prostor koji ima dosta svetlosti, ali bez direktnog izlaganja biljaka sunčevim zracima. Takvi uslovi odgovaraju anturijumu, azaleji, kraljevskoj begoniji, bromeliji, bršljanu, ciklami, difenbahiji, fikusu, šefleri… 

Malo direktnog sunca obično dobijaju biljke koje se nalaze u neposrednoj blizini prozora i okrenute su ka istočnoj ili zapadnoj strani. Ako u kući imate ova kve uslove u svom domu, u toku letnjih dana obavezno zaštitite biljke. Na ovakvim uslovima uspeva hlorofitum, sobna hrizantema, kroton, širokolisni fikus, hoja, božićna zvezda, afrička ljubičica.

Senka: Sciofite biljke se obično nalaze dosta udaljene od prozora, ali nije u potpunom mraku. Ako želite da sami odredite intenzitet svetla uspećete ako na tom mestu možete da čitate novine bez dodatnog osvetljenja. U takvim uslovima možete da gajite anglaonemu, aspidistru, fitoniju, filadendron, asplenijum ...

Polusenka: Intenzitet svetla koju biljka dobija ispred prozora na koju ne dopire sunce ili se biljka nalazi na dovoljnoj udaljenosti od osunčanog prozora. Biljke koje mogu da podnesu ovakve uslove su aspidistra, gracena marfinata, facija, paprat, puzavi fikus, fitonija...

Suva i topla mesta (u malim sobama ili kancelarijama) nisu pogodna za cveće. Ipak, postoje biljke koje uspevaju i pored centralnog grejanja: dracena, hristov trn, kalanhoja... Vlažna i topla mesta su idealna za tropske biljke. U vašem stanu su to obično kuhinja i kupatilo (ako imaju prozor). U kupatilu sa malim prozorom mogu se gajiti asparagus falcatus, kuperus... ako volite biljke sa sa šarenim (panaširanim) listovima onda je najbolje da ih gajite u kihinji.

Biljke za svetla mesta (izbegavati direktno izlaganje suncu), topla i vlažna: spatifilum, anturijum, bendžamin, ljubičice i orhideje.

Za polusenovita a vlažne mesta je puzeći fikus, kalateja, fitonija.

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!