Reklama
  • Hortikultura

Ulaz na farmu je marketing: Kako vi promovišete sebe i svoj biznis

Nemojte čekati da jednom sve zavšite i onda uredite čitav prostor. To se često neće lako realizovati. Počnite uređenje od jednog po jednog dela. To može biti jedna saksija sa nekoliko biljaka ili mali krug na ulazu. Tako ćete osetiti zadovoljstvo i nastaviti sa većim promenama. Ovo je jako bitno -počnite odmah

Ako ste posetili farme i plantaže posebno na zapadu sigurno ste primetili koliko hortikultura ima uticaj i šta znači u njihovim okruženjima.

2022-rasadnik-biosan-1.jpg (144 KB)


Lepa živa ograda, par upečatljivih dekorativnih biljaka na samom ulazu u objekat plantaže, dekorativna saksija sa ružom stablašicom…

Ako neko pomisli da su to sitnice o kojima nema vremena da se posveti i nisu bitne, mnogo propušta i greši.

To je prvi utisak o našoj plantaži, farmi ili imanju. To je ono što najviše govori i o nama i o našem poslu.

Ako nam je vinograd iza kuće lepo održavan ili negovan malo znači ako nam ulaz na imanje zapušten ili nije posebno naglašen. Jer prvi utisak je osrednji i bez posebnog efekta, to što dalje sledi biće pod uticajem onog prvog . Pod uticajem neuglednog ulaza.

To ne moraju biti neka posebna hortikulturna rešenja, kao i u samom uvodu rekao sam da to može biti par biljaka ili saksija sa lepo osmišljenim dekorom.

Najbolje je napraviti spoj onoga što vi radite ili čime se bavite sa načinom uređenja. Ako je iza pomenuti vinograd, prednju stranu dvorišta može krasiti neka padajuća vrba i tu počinje prva priča o vašem biznisu.

Kad na vrbi rodi grožđe…

Došli su vam u posetu vinogradu i degustaciji vina i vi ste ih sačekali ispred objekta pored pomenute vrbe. Priča počinje ovako

  • Da li ste čuli za izraz “Kad na vrbi rodi grožđe”

  • Evo vrbe pa da proverimo…

  • Ako mislite da to nije moguće grešite. Dovoljno je na mladoj vrbi probušiti rupu, provući izdanak vinove loze i čekati da daljim rastom one srastu… Tada možete oseći deo prema korenu loze i ona će nastaviti da se hrani od odrasle vrbe. Tako će i roditi loza na vrbi… Naravno da će to trajati zato se i izraz koristi kao sinonim za ko zna kad…

Uzeo sam ovu ekstremnu priču, ali šta je suština.

Vaša uvodna priča u lepo uređenom prostoru ispred vaše plantaže ostaće svima upečatljiva i uvek će vas pamtiti po vrbi i zanimljivosti koju su čuli. Dosta njih ima vinograda ali vaš drugačiji nastup ostaje zapamćen.

Prvi utisk znate koliko je važan a prvi utisak je upravo uređen prostor ispred vašeg objekta ili ulaza. To govori više o vama od svih daljih priča i obilazaka.

2022-rasadnik-biosan-2.jpg (161 KB)

Kako i kojim biljkama urediti imanje

Evo tri saveta koja se u mojim tridesetogodišnjoj praksi pokazala najbitniim.

  1. Počnite uređenje od malih promena i detalja

Nemojte čekati da jednom sve zavšite i onda uredite čitav prostor. To se često neće lako realizovati. Počnite uređenje od jednog po jednog dela. To može biti jedna saksija sa nekoliko biljaka ili mali krug na ulazu. Tako ćete osetiti zadovoljstvo i nastaviti sa većim promenama. Ovo je jako bitno -počnite odmah.

  1. Izaberite biljke koje svoju najlepši izgled pokazuju u vreme kada vi imate najviše poseta.

Svaka biljka ima period godine kada je najatraktivnija i primetnija i to uskladite sa vašim terminom. Na primer, lavanda cveta u junu i julu i ako se to poklapa sa vašim terminom kada imate najviše poseta pravi izbor. Možete i kombinovati više biljaka i tako produžiti da stalno “ima neku priču”.

  1. Pokušajte da spojite i napravite vezu između vašeg zanimanja i biljaka koje sadite

Ta zanimljiva veza uvek se nađe. Može to biti ona vrba i grožđe koju smo spomenuli, ako prodajete likere interesantne su biljke od kojih se likeri prave (ruše, ruzmarin..), ako se bavite seoskim turizmom stare autohtone biljke su uvijek interesantne smilje, bosilje, trandavilje…Kako se kod vas zovu?

Možda je to i vaše najomiljenije cveće i sada je našlo mesto u vašem životu i priči. Uvek ćete sa tom konverzijom ljude vezivati da vas zapamte. Možda ćete nešto i poklanjati da ponesu za uspomenu.

Ako imate nedoumicu u izboru vrsta biljaka i načinu gajenja možete preuzeti besplatan katalog vrtnog bilja gde imate preko 400 fotografija i objašnjenja o načinu nege i sadnje.

Nemojte zaboraviti da je ulaz na vašu plantažu marketing svega što ste izgradili, stvorili i što prodajete…

Pogledajte savete na kanalu Cvetni pozdrav.

 

Dragan R. Sajić, Biosan vrtni centar

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!