Reklama
  • Ratarstvo

Uporne kiše dodatno “beru” soju

Kiše će već projektovani manji prinos soje dodatno umanjiti za 30-40 % a suncokreta čak za 60-70% kaže savetodavac Vladimir Rankov

Kada je krajem avgusta okišalo, ratari su se obradovali. Očekivali su da padne dovoljno da mogu da pripreme zemljište za uljanu repicu kao i pšenicu. Palo je dovoljno. A sada i previše. Uz to kiša ne staje, a po svoj prilici u par navrata će pasti i u narednim danima.

2022-soja-mahune-njiva.jpg (104 KB)
Ilustracija, Jandenouden / Pixabay.com

Evo kako celokupnu situaciju vidi iskusni savetodavac u PSS u Vrbasu Vladimir Rankov.

  • U četiri opštine koje pokriva naša PSS krajem avgusta je palo 32 litre po kvadratu a ovog vikenda 42. To su prosečne količine koje su pale. S obzirom na to da imamo neujednačeno zrenje useva, a imamo i soje koje su zrele, sve to negativno utiče na useve. Nakon ovih padavina kada temperatura poraste i kada dođe sunčani period, doći će do pucanja mahuna i pada prinosa.

Koliko taj pad prinosa može da iznosi?

  • Pad prinosa će biti sigurno 30-40 % u odnosu na već planirani manji prinos u ovim teškim uslovima od 1,8 do 2 tone po hektaru. I pre ovih poslednjih padavina mi nismo mogli da uđemo u parcelu zato što su biljke neujednačeno zrele. Do pola stabljike su mahune zrele, a od pola zelena. Kombajn to ne može da izvršava kvalitetno. Automatski kod donjih mahune će doći do pucanja. Prvi otkosi na usevu soje su pokazali da su prinosi ispod svakog očekivanja i oni su na celom lokalitetu nešto iznad tone.

Ni suncokret nije sav požnjeven?

  • Na tim parcelama koje nisu požnjevene kiša će uticati da prinos suncokreta bude manji 60-70 %. Slobodno rečeno, na tim glavicama posle ove kiše nema ništa.

Šta će biti s kukuruzom?

  • Žetva je počela ali ju je kiša zaustavila. Vlažnost zrna je nešto veća pa skladištari ne žele da prime takvo zrno. Vlažnost je “skočila” na 18, 19 i 20 %. I ko hoće da primi takvo zrno, odbici su veliki, tako da će se sa prikupljanjem kukuruza sačekati.

Koliko dana je potrebno da prođe u da bi zrno kukuruza moglo da se skida, a da mu ne bude potrebno dodatno sušenje?

Uz temperature 18-23 stepena i blagi vetar potrebno je oko nedelju dana ali da ne bude padavina. Međutim, prognoza ukazuje da ćemo na svaki drugi, treći dan imati padavine od 3 do 5 milimetara. To će da produži taj period kada će kombajni moći da uđu u njive.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!