Reklama
  • Reportaža

Uručena priznanja “Poljoprivrednik nove generacije”

"Njihova snaga su znanje i inovacije, oni su budućnost agrara i ponos nacije, oni su poljoprivrednici nove generacije", ovim sloganom je na ceremoniji uručenja priznanja predstavljeno novih deset laureata: Gordana Miščević, Vladimir Ličanin, Sava Kompalić, Milan Radosavljević, Vladimir Jovičić, Sava Milošev, Juraj Častvan, Marko Milić, Đorđe Pavkov i Mihajlo Petrović

U Master centru Novosadskog sajma treću godinu zaredom, proglašeni su poljoprivrednici nove generacije. Bila je to prilika da se afirmišu najbolji među mladim proizvođačima hrane. Desetoro najuspešnijih mladih poljoprivredika su uzorni proizvođači u sredinama iz kojih dolaze.

2023-poljoprivrednik-nove-generacije.jpg (129 KB)

Evo i nagrađenih: Juraj Častvan iz Selenče, Sava Kompalić iz Deronja, Milan Radosavljević iz Ribara kod Jagodine, Sava Milošev iz Crepaje, Marko Milić iz Opova, Vladimir Ličanin iz Belegiša, Đorđe Pavkov iz Begeča, Gordana Mišćević iz Vašice, Vladimir Jovičić iz Rivice, Mihajlo Petrović iz Dragosinjca kod Kraljeva.

Takođe, ove godine dodeljena je i specijalna nagrada “MLADA NADA SRPSKOG AGRARA”, koju je ponela 14-ogodišnja Anđelija Ilić iz sela Rutevac kod Aleksinca.

Reference Vladimira Ličanina iz Belegiša same za sebe govore zašto je poneo ovo prestižno priznanje.

  • Bavim se ratarstvom. Imamo porodičnu firmu za otkup “Ličanin agrar”. Osim toga bavim se digitalizacijom i edukacijom poljoprivrednika. Imamo prvi potkast u poljoprivredi Srbije – Agrocast. Takođe i sajt za oglase u poljoprivredi i digitalnu knjigu polja e-ratar. 

Generalni sekretar udruženja Poljoprivrednici nove generacije Stefan Gligorić kaže da su žiri činili profesori na poljoprivrednim fakultetima i uspešni domaći privrednici u agro sektoru.

  • Kriterijumi za naš žiri su bili izrazito zahtevni i sam izbor nije bio nimalo lak. Mnogo je mladih uspešnih, visokoobrazovanih  poljoprivrednih proizvođača, i zato smo težili da imamo poljoprivrednike iz svih sektora poljoprivrene proizvodnje. Neki od njih pokrvaju više sektora, dva ili tri, ratarstvo, voćarstvo i stočarstvo Afirmacija mladih u poljoprivredi i njihov ostanak na selu, osnovni su ciljevi organizacije ovakvog agrarnog događaja.

Nakon dodele nagrada, na panelu su naši relevantni stručnjaci sumirali godinu na izmaku i govorili su i o planovima za narednu.

Predstavnici institucija su ukazali na značaj inovacija i primene savremenih tehnologija u postizanju konkurentnosti domaće poljoprivrede.

U prepunoj konferencijskoj sali Kongresnog centra "Master" Novosadskog sajma, poljoprivrednicima su predočeni izvori finansiranja i različiti vidovi institucionalne podrške agraru. Pod geslom "Znanje nas pokreće" održan je i originalan “agro talk show”, u kojem su ugledni stručnjaci govorili o različitim temama iz oblasti savremene poljoprivredne proizvodnje.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!