Reklama
  • Agroekonomika

USDA: Gobalno veća potrošnja od proizvodnje žitarica

Ponuda i potražnja žitarica biće uravnoteženi na globalnom tržištu žita u sezoni 2021-22. Trenutno svetska proizvodnja zaostaje za potrošnjom za 27 miliona tona

Prema proceni Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), rekordnih 2.790 miliona tona žita (uključujući pirinač) biće požnjeto u periodu 2021-22. Dok se potrošnja procenjuje na 2,791 miliona tona. To je razlika od samo milion tona. U trenutnoj sezoni 2020-21, svetska proizvodnja zaostaje za potrošnjom za 27 miliona tona.

2012-polje-zita.jpg (114 KB)
Foto: Pixels/Pixabay.com

USDA je izveštaj bazirala na osnovu najnovije Wasde prognoze sa pregledom ponude i potražnje poljoprivrednih sirovina. USDA sada prvi put procenjuje novu sezonu 2021-22, koja će u Evropi početi 1. jula.

Stabilno globalno tržište pšenice

U periodu 2021-22. tržište pšenice biće u ravnoteži, sa identičnim zahtevima i snabdevanjem od 789 miliona tona. To znači da ponuda pšenice u svetu ostaje stabilna, ali više ne dostiže rekord od pre 2 godine.

EU će uskoro ubrati 134 miliona tona pšenice, procenjuje USDA. EU ima na raspolaganju 33 miliona tona pšenice za izvoz (30 miliona tona ove sezone). USDA procenjuje da će Rusija ubrati 85 miliona tona pšenice i izvesti 40 miliona tona. To je isto kao predhodne sezone. Tržišni analitičari kritikovali su ovu procenu USDA jer je pšenica lošije prezimila u Rusiji i očekuje se da će se manje ubrati i izvesti.

Kukuruz i soja: Proizvodnja neznatno veća od potrošnje

Za kukuruz, USDA očekuje da će svetska proizvodnja od 1,190 miliona tona sledeće sezone biti više nego dovoljna da zadovolji potrošnju (1,181 miliona tona). Visoke cene poslednjih meseci podstakle su uzgajivače, posebno u SAD, da poseju više kukuruza nego što je ranije procenjeno. I za soju, USDA očekuje da će proizvodnja (386 miliona tona) biti više nego dovoljna da pokrije potrošnju (381 milion tona) u novoj sezoni.

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!