Reklama
  • Organska proizvodnja

Uvažiti specifičnosti organske proizvodnje

Poljoprivrednice centralne Evrope tražile rešenje za zajedniče probleme, a pre svega i proizvodnji i plasmanu specifičnih proizvoda.

Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope upravo je završeno u Srbiji. Pod parolom "I mi smo farmeri!", dvadesetak organskih proizvođačica iz 9 zemalja centralne Evrope okupilo se po prvi put na Staroj Planini.

Poljoprivrednice imaju iste probleme

Tokom ovog okupljanja, poljoprivrednice su zaključile da dele iste probleme. Deo problema je u vezi sa aktuelnim evropskim zakonodavstvom u oblasti poljoprivrede i proizvodnje organske hrane koji ne pravi razliku između malih proizvođača i kompanija.

"Mi nismo u mogućnosti da ispunimo sve potrebne standarde i zahteve zakonodavca kada je u pitanju proizvodnja i pristup tržištu. Jednostavno smo premali da bismo se takmičili sa velikim proizvođačima i zbog toga je potrebno ustanoviti drugačija pravila za nas," kaže Nevena, proizvođačica vina iz Srbije.

Ključ je - umrežavanje i povezivanje

Kao izlaz iz situacije, poljoprivrednice vide umrežavanje i povezivanje kroz ženske zadruge u kojima bi delile resurse i iskustva čime bi ostvarile lakši pristup tržištu hrane.

Radionice i mentorske konsultacije

Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope 2015 održano je tokom 5 dana i obuhvatilo je brojne radionice u vezi sa tržištem organskih proizvoda i zadrugama. Podeljene u male grupe, učesnice su imale priliku da razviju biznis planove za prodaju svojih proizvoda uz lične mentorske konsultacije. Program je uključio i diskusiju o iskustvima o tome kako unaprediti WWOOF mrežu koja povezuje volontere i vlasnike organskih domaćinstava u svetu, a čije se učesnice okupljanja članice. Održana je i radionica recikliranja papira i razmene proizvoda i semena starih sorti. Učesnice su posetile lokalnu farmu životinja, kao i domaćinstvo koje se bavi ruralnim turizmom, a čija je vlasnica žena.

 

Poseta Mlekarskoj školi u Pirotu

 

Poslednjeg dana okupljanja, poljoprivrednice centralne Evrope posetile su Mlekarsku školu u Pirotu kako bi se upoznale sa tradiocionalnim procesom proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja i zelenu pijacu kako bi razgovarale sa lokalnim proizvođačicama.

Okupljanje poljoprivrednica centralne Evrope 2015 organizovao je "AMA – Centar za negu čoveka i prirode" uz podršku Central European Initiative (CEI) Cooperation Fund (www.cei.int). Partneri događaja su globalna Federacija WWOOF Organizacija (www.wwoof.net) i Opština Pirot (www.pirot.rs)

ZVANIČNI VEBSAJT

www.womenfarmers.info

Katarina Milenković, WWOOF Srbija Kontakt: 063.326.559, katarina@wwoofserbia.org

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!