Reklama
  • Agroekonomika

Uvoz mleka i svinjskog mesa jasno ukazuje na to gde je naše stočarstvo

Prema analizi Info Tim Logistike u novembru smo uvezli više od 8.000 tona mleka i mlečnih proizvoda, a u decembru više od 4.000 tona svinjskog mesa

U novembru je u Srbiju uveženo više od 8.000 tona mleka i mlečnih proizvoda, a najviše iz Poljske, oko 3.000 tona. Uvoz je godinama velik. Dok je cena mleka bila niska samo su proizvođači osećali taj problem, sada kada je stočarstvo urušeno, kada smo postali zavisnici od uvoza, osećamo svi. U tabeli je kategorija mleka koje je najviše uveženo, kao što vidite, najveći deo je iz Poljske.

2023-uvoz-mleko.jpg (107 KB)

Takođe, puno uvozimo svinjskog mesa. U decembru smo uvezli više od 4.000 tona. U kategoriji smrznuto bez kostiju 2.879 tona, od čega najviše iz Španije 2.389 tona sa prosečnom cenom od 2.97 €/kg. U Španiji je dozvoljena proizvodnja GMO soje i kukuruza i njihova potrošnja dok je kod nas zabranjena, to je dovoljno da Srbija ne može biti konkurentna u proizvodnji svinja pa uvoz mesa iz godine u godinu raste, dok naša proizvodnja opada.

2023-uvoz-svinjetina.jpg (93 KB)

Nažalost, potrošačima je bitnija cena od kvaliteta, slabo se objašnjava uticaj GMO proizvoda na zdravlje životinja i ljudi, a uvoz iz Španije se ne dovodi u pitanje.

Aleksandar Kutlešić, Info Tim Logistika

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!