Reklama
  • Mehanizacija/oprema

Uz pomoć pokrajinske administracije do novih sistema za navodnjavanje

Novac iz pokrajinskog budžeta za sufinasiranje kupovine opreme za navodnjavanje u ovoj godini je do sada dobilo 365 poljoprivrednih gazdinstava. Na taj način će se navodnjavati novih 3 hiljade hektara obradivih površina. U Pokrajinskoj vladi poslednjih pedesetak gazdinstava preuzelo je ugovore za te namene
2023-pokrajina-navodnjavanje-konkurs-1.jpg (112 KB)
Aleksandar Panovski uručuje ugovore

Atila Milutinović iz Oroma u opštini Kanjiža uz pomoć novca iz pokrajinskog budžeta kupiće savremeni tifon. Pomognut je sa 70 odsto vrednosti investicije.

"Bavim se duvanom, proizvodim berlej i pre desetak godina sam bio najveći proizvođač u Srbiji. Nastavljam saradnju sa JTI u Sentu. Bez navodnjavanja nema proizvodnje duvana", kaže Milutinović.

Novac je dobio i Mihael Struhar u Silbašu. On na 4 hektara gaji industrijsku papriku, a odobren mu je novac za kupovinu sistema za navodnjavanje kap-po-kap (trake, creva, hidrociklon). Dobio je, takođe, povraćaja od 70 odsto.

2023-pokrajina-navodnjavanje-konkurs-2.jpg (160 KB)
Velika zainteresovanost poljoprivrednika

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu Aleksandar Panovski kaže da redovno kontrolišu da se novac poreskih obveznika namenski koristi i ističe da se preko nadležnih republičkih budžetskih inspekcija kontrolisalo kako se izvršavaju pojedinačni ugovori a i preko poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi imali su uvid u nadzor na terenu.

Rebalansom pokrajinskog budžeta sekretarijat za poljoprivredu će dobiti novih 80 miliona dinara. Tim novcem će moći da pomognu sve poljoprivrednike koji su konkurisali a ispunjavaju uslove za sufinansiranje kupovine opreme za navodnjavanje. Da podsetim, zainteresovanost poljoprivrednika za pomoć Pokrajinske vlade za investicije za te namene veća je za 40 odsto nego lane.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!