Reklama
  • Vinogradarstvo

Uz pomoć zaštitne mreže sačuvajte grožđe od klimatskih ekstrema

Dok vinarija Terre dei Pallavicini bira Iride ® i Fructus ® agrotekstil, Arrigoni grupa nastavlja svoja istraživanja sa Univerzitetom u Palermu kako bi procenila najbolja rešenja protiv ožegotina

Poslednjih godina cela vinska industrija je bila teško pogođena ekstremnim vremenskim prilikama i visokim temperaturama, često za posledicu je imala i nepovratno oštećenje useva. Kao odgovor, Arrigoni grupa se istakla svojim inovativnim pristupom problemu i velikim ulaganjima u istraživanje i razvoj, koji su joj omogućili fino podešavanje originalnih novih rešenja, kao što su Iride ® i Fructus ® asortiman, koji su već uspešno usvojile brojne vinarije, uključujući Terre dei Pallavicini iz Rima. Osim što štite vinovu lozu od ptica, insekata, grada, mraza, sunca i vetra, ovi sistemi zaštite takođe garantuju bolju mikroklimu i uslove rasta. Sve ovo, takođe, određuje budući kvalitet vina. 

2023-arrigoni-mreze.jpg (169 KB)

Prema studiji francuskog Nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja (INRA) objavljenoj 2020. u američkom naučnom časopisu PNAS, ako se prosečne temperature povećaju za 2°C do 2050. godine, 56% sadašnjih vinogradarskih regiona biće ugroženo. Studija se preciznije fokusirala na sorte grožđa koje se najčešće uzgajaju, uključujući kaberne sovinjon, merlo, šardone, pino noar, rizling i širaz, koje čine 35% vinogradarskih površina u svetu i 64-87% u Australiji, Čileu, Francuskoj, Novom Zelandu, Švajcarskoj i SAD. 

Za Arrigoni, sve važnija postaje potreba za hitnom akcijom u borbi protiv neizbežnih promena koje globalno zagrevanje ima na vinovu lozu i kao rezultat, na vino koje proizvodimo. U stvari, kompanija je identifikovala dve makro oblasti rizika. Prvi je povezan sa godišnjim klimatskim kolebanjima, što može dovesti do berbe sa jakim varijacijama u pogledu količine i kvaliteta. Drugi oblik rizika je povezan sa globalnim klimatskim promenama, koje uzrokuju da uzgajivači migriraju ka netradicionalnim proizvodnim područjima. 

Fructus ® je, posebno, asortiman protivgradnih pokrivača koje je dizajnirao i razvio Arrigoni za proizvođače grožđa i voćare uopšte, koji su u stanju da igraju ključnu ulogu u sprečavanju štete od nepovoljnih vremenskih prilika i sprečava i druge potencijalne pretnje za te useve.  

Iride ® je linija koja garantuje odličnu zaštitu i od grada i od ptica, a suštinske karakteristike njene lagane elastične mreže čine je savršenim rešenjem za različite različite primene. 

Đulio Seni, izvršni direktor Terre dei Pallavicini u Koloni (Rim), jedne od najstarijih i najvećih vinarija u Rimu, mogao je da se uveri u efikasnost ovih rešenja. „Naše preduzeće proizvodi vino od 1670. godine i danas imamo oko 70 hektara vinove loze“, objašnjava on. „Uglavnom gajimo belo grožđe, kao što je malvazija puntinata, i snažno verujemo u oživljavanje autohtonih sorti. Poslednjih godina viđamo veoma visoke temperature sa razornim pikovima po vinograde. I to nije sve: neke bolesti ubrzavaju krizu klimatskih promena i stres kojem su biljke izložene. Budući da je to slučaj, verujem da su proizvodi Arrigoni, posebno Iride ® i Fructus ®, dva validna rešenja kako za zasenčenje redova vinograda tako i za zaštitu biljaka i grožđa od opekotina i stresa koje visoke temperature mogu da izazovu.”  

Vraćajući se istraživanju vinskog grožđa, ove godine Arrigoni i Univerzitet u Palermu zaključili su istraživački projekat pokrenut 2019. godine koji je imao za cilj da proceni najbolja rešenja protiv pečenja. U tu svrhu Rosario Di Lorenco, profesor na Odseku za poljoprivredne, prehrambene i šumarske nauke Univerziteta u Palermu, koji radi na istraživačkom projektu, prokomentarisao je: „Temperature utiču na metabolički kapacitet biljke, a samim tim i na dinamiku oba procesa: rasta, a posebno zrenja. Jedan od glavnih problema izazvanih klimatskim promenama je ono što je poznato kao razdvajanje različitih parametara kvaliteta – tehnološki kvalitet, fenolni kvalitet, aromatični kvalitet – jer ovi metaboliti prate različite sintetičke puteve i stoga na različite načine utiču visoke temperature.” Komentarišući početne rezultate, Daniele Micciche, doktorant na predmetu Biodiverzitet u poljoprivredi i šumarstvu na Univerzitetu u Palermu, dodao je: „U pogledu klime, takođe smo vršili procene pomoću termovizira, mereći temperaturu pokrivenog i nepokrivenog grožđa. Takođe u ovom slučaju smo bili u mogućnosti da potvrdimo da pokrivač proizvodi jasno i statistički značajno smanjenje temperature grožđa, razvoj koji ne treba potceniti”.  

Deteljanije informacije

Sve u vezi inovativnih mreža za zaštitu vinograda možete dobiti i kompaniji ATP IRRIGATION iz Beograda.
Sajt: https://atpdoo.rs/
El. pošta: office@atpdoo.rs 
Tel: 011 / 26 618 57
Fax: 011 / 26 666 62
Mobilni: +381(0) 63 80 371 32

Poljoprivreda.info

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!