Reklama
  • Ratarstvo

Veće površine pod repom, otkupna cena manja

Lepo vreme omogućava da setva šećerne repe može da započne u narednim danima. Iz Sunoka poručuju da ne treba žuriti sa tim poslom, i konstatuju da su zbog pada cene šećera u svetu ove godine u odnosu na lane morali da spuste otkupnu cenu šećerne repe

Najveći proizvođač šećera u Srbiji, kompanija Sunoko, repu prerađuje u šećeranama u Vrbasu, Kovačici i Pećincima.

2024-secerna-repa.jpg (215 KB)

Sa kooperantima su ugovorili proizvodnju šećerne repe na 32.000 hektara što je za 15 odsto više nego lane. Direktor sirovinskog sektora kompanije Sunoko Rade Miljević poljoprivrednicima preporučuje da setvu započnu sredinom marta i objašnjava zašto su morali da smanje otkupnu cenu šećerne repe.

- Prošle godine otkupna cena je bila 52 evra po toni, a mi smo ove godine spustili na 47. Otprilike cena je snižena za 10 odsto. Međutim, mi dajemo dva evra bonusa na preuzeto seme, tako da je neka osnovna cena za ovu godinu izađe 49 evra. Cenu smo morali da spustimo, zbog pada cena šećera na tržištu Evrope koje su smanjene za 25 do 30 odsto.

Miljević kaže da su u razgovorima sa vladom Srbije kako bi se u najskorije vreme poljoprivrednicima isplatila prošlogodišnja subvencija od 35.000 dinara za proizvođače koji po hektaru ostvare prinos od 50 tona sa sadržajem šećera od 16 odsto.

- Pare postoje i svi koji budu ispunili uslove od 50 tona plative repe po hektaru do 500 hektara dobiće subvenciju države.

I u zemljama u kojima se proizvodi najviše šećera u Evropi, Francuskoj i Nemačkoj, površine pod šećernom repom ove godine su povećane za deset odsto u odnosu na lane što bi trebalo da obezbedi dobru snabdevenost šećerom na starom kontinentu a to trebalo da omogući i relativno stabilnu cenu šećera za potrošače.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!