Reklama
  • Vinogradarstvo

Vina vinarija Temet, Zvonko Bogdan, Vinum, Kovačević, Aleksandrović, Vista Hill i Bikicki najbolja u Srbiji

Ukupno 295 vina iz više od 100 vinarija u Srbiji ocenjivao je panel od 32 vinska stručnjaka. Vina vinarija Temet, Zvonko Bogdan, Vinum, Kovačević, Aleksandrović, Vista Hill i Bikicki proglašena su za najbolja u Srbiji u prvom izdanju velikog nacionalnog ocenjivanja!

Povodom predstojećeg praznika Svetog Trifuna, u organizaciji Saveza vinara i vinogradara Srbije danas u hotelu Radisson Collection u Beogradu održano je veliko ocenjivanje vina Srbije. Ukupno 295 vina iz više od 100 vinarija ocenjivao je panel od 32 vinska stručnjaka, a Udruženje somelijera Srbije SERSA postaralo se da žiri radi u visoko profesionalnom ambijentu. Događaj je održan u okviru manifestacije Sveti Trifun na Savskom vencu - u slavu knjige i vina, sa ciljem promocije domaćeg vinarstva i vinogradarstva i unapređenja vinske kulture u Srbiji.

2020-vino-casa-kap.jpg (149 KB)
In vino veritas

Vina su se ocenjivala u osam kategorija: najbolje crveno i belo vino od autohtonih sorti vinove loze, crveno i belo vino od internacionalnih sorti, roze, penušavo, dezertno i vino pravljeno tradicionalnim metodama. Po propozicijama takmičenja, svaka vinarija mogla je da pošalje samo po jedno vino iz svake kategorije.

Što se panela tiče, sastojao se od enologa, somelijera sa ASI sertifikatom, nosioca kvalifikacije WSET (Wine & Spirit Education Trust) koji poseduju četvrti, najviši nivo obuke, i međunarodnih vinskih sudija. Vina su ocenjivana po visokim profesionalnim standardima i u skladu sa istim setom pravila koja se primenjuju i na ocenjivanjima kao što je Decanter World Wine Awards.

Nakon žiriranja, pobednici takmičenja proglašeni su na svečanosti održanoj u Kući kralja Petra.

Jedan od inicijatora ovog događaja, srpski vinski stručnjak Stevan Rajta, rekao je za Vino & Fino da je izuzetno zadovoljan premijernim izdanjem ovog ocenjivanja:

-Nismo imali mnogo vremena za pripremu, i zato smo se opredelili da svaka vinarija pošalje samo po jedno vino po kategoriji. A ovaj datum koji smo odabrali najbolji je jer je to doba godine kada se svi vinari mogu okupiti pred velike međunarodne sajmove. Mi smo odlučili da napravimo pravu revoluciju i da na jednom mestu okupimo veliki broj vinara iz Srbije, i u tome smo u potpunosti uspeli - sve velike i najvažnije vinarije u zemlji odazvale su se našem pozivu - rekao je Rajta.

NAGRADE PO KATEGORIJAMA

Crveno vino od autohtonih sorti

Zlato: Tri Morave rezerva 2016, Temet
Srebro: Sveti gral 2017, Botunjac
Bronza: Prokupac 2016, Aleksandrović

Crveno vino od internacionalnih sorti

Zlato: Cuvee no. 1 2017, Zvonko Bogdan
Srebro: Merlo 2017, Izba
Bronza: Kupaža 2017, McC

Belo vino od autohtonih sorti

Zlato: Grašac 2018, Vinum
Srebro: Duet 2017, Jeremić
Bronza: Bagrina 2018, Matalj

Belo vino od internacionalnih sorti

Zlato: Edicija S 2012, Kovačević
Srebro: Chardonnay 2018, Zvonko Bogdan
Bronza: Nebo 2017, Despotika

Penušavo vino

Zlato: Trijumf 2010, Aleksandrović
Srebro: Brut 2010, Kovačević
Bronza: Galot Gala 2016, Galot

Roze vino

Zlato: Rozeto 2019, Kovačević
Srebro: Roza nostra 2019, Erdevik
Bronza: Roze 2019, Đurđić

Vino proizvedeno tradicionalnom metodom

Zlato: Amfora 2017, Vista Hill
Srebro: Traminac Uncensored 2017, Bikicki
Bronza: Traminac 2017, McC

Slatko vino

Zlato: Makana 2015, Bikicki
Srebro: Crna tamjanika 2017, Matalj
Bronza: Crni vitez 2011, Đurđić

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!