Reklama
  • Intervju

Vinarija “Đurđić” – investicije okićene uspehom

“Vino po kojem smo poznati je, pre svega, kaberne fran. Prvi čisto sortni zasad te sorte u Srbiji. To vino izvozimo širom sveta i on je naš ponos. Osim kaberne frana imamo neoplantu i probus i one su, svakako, deo naše prepoznatljivosti. Tu je još nekih sedam etiketa kao što su traminac, sovinjon, roze – Mlada Simonida, naravno i bermet koji je nezaobilazan za naše Sremske Karlovce. Sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve proizvodimo Liturgijsko vino. Ono se upotrebljava na svetom pričešću,” kaže Dražen Đurđić

Kada je reč o poljoprivredi, u Pokrajnskoj vladi Vojvodine ovih dana vrlo je  živo. Iz dana u dan uručuju se ugovori onima koji su na konkursima ispunili tražene uslove: mehanizacija za organske proizvođače, oprema za vinare, rakijaše i pivare, protivgradne mreže, potom, oprema u zaštićenom prostoru, a bilo je novca i za lovstvo. Gotovo svi koji su konkurisali sa valjanom dokumentacijom novac su i dobili, a svi korisnici sa kojima sam razgovarao kažu da uslovi konkursa nisu bili komplikovani.

2022-drazen-djurdjic.jpg (110 KB)
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić
uručuje ugovor Draženu Đurđiću

U okviru pobrojanih konkursa Pokrajinska Vlada je sa 60 miliona dinara sufinansirala kupovinu opreme za proizvodnju vina, rakije i piva. Novac je dobilo 56 korisnika. Vlasnik vinarije Đurđić u Sremskim Karlovacima, Dražen Đurđić, će dobiti polovinu novca za investiranje u barik burad. Bila je to prilika za opširniji razgovor …

- Mi smo u investicionom ciklusu koji traje godinu dana. Sastavni deo tog ciklusa je jedna barik sala, odnosno obezbeđenje novih barik buradi. Konkurisali smo kod pokrajinske administracije i ostvarili podsticaj od nešto više od milion dinara što je polovine investicije za kupovinu 20 buradi od ukupno 100 koliko planiramo da nabavimo ove godine.

Šta ta barik burad daju vinu?

- U našem vinarstvu barik burad uglavnom se koriste za odležavanje i sazrevanje vina. Mogu da se koriste i za maceraciju i fermentaciju. U našoj vinariji ih koristimo pre svega za sazrevanje crvenih vina jer mi nemamo bele sorte koje su kompatibilne sa buretom i za duga odležavanja. Dakle koristimo ih za sazrevanje našeg n.1 vina -kaberne frana kao i probusa.

Početak je vegetacije, ali da li nam možete reći u kakvom je stanju vinova loza?

- Vinova loza je u dobrom stanju s obzirom na to koliko se produžila zima. Mi smo mlade zasade kasnije orezivali upravo zbog hladnog vremena. Ukoliko ne bude vremenskih ekstrema očekujemo vrlo dobru godinu.

Širom Srbije vinogradari se žale na nedostatak radnika. Kakva je situacija u vinariji “Đurđić”?

- Znam da naše kolege u centralnoj Srbiji imaju veliki problem, međutim, na Fruškoj gori taj problem nije tako izražen. Ipak jedan značajan broj sela oko Novog Sada je vitalan. Mi imamo radnike koji su iskusni i tim poslom se bave generacijama. Kada je u pitanju podrumarski posao odnos zasnivamo na višem nivou. Reč je o dugoročnoj saradnji.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, stalna poskupljenja i rat u Ukrajini, kakva je sitacija sa plasmanom vina?

- Mi nemamo tih problema. Možda svega nekolliko vinara koji tradicionalno izvoze za Rusiju. To je mali broj vinarija jer su naši proizvođači uglavnom okrenuti evropskom tržištu, američkom i u novije vreme ka kineskom.

Gde se plasiraju vina iz vinarije “Đurđić”?

- Oko polovine godišnje proizvodnje vina izvozimo. Izvozna tržišta su region: Rumunija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora kao i SAD, gde imamo uvoznika u Portlandu, i u najnovije vreme počeli smo da izvozimo za kinesko tržište. Ostatak prodamo na kućnom pragu i u ugostiteljskim objektima Beograda i Novog Sada.

I za kraj razgovora, za čitaoce koji nisu baš upoznati sa vinarijom “Đurđić” recite nam kada i kako ste počeli i koji su planovi za budućnost?

- Prve zasade smo podigli 2002. godine. Sa prvim vinima smo izašli 2005., 2009. smo postali registrovano privredno društvo i tada smo ozbiljno počeli da se bavimo vinogradarstvom i vinarstvom a prekrentnica je došla 2016. Tada smo počeli ozbiljno da ulažemo u novi proizvodni ciklus kao i da poboljšavamo svoju tehnologiju. Nalazimo se u Sremskim Karlovcima, a u okruženju vinarije imamo desetak hektara vinograda. To je jedna od retkih vinarija u Sremu oko koje su vinogradi. Vino po kojem smo poznati je, pre svega, kaberne fran. Prvi čisto sortni zasad te sorte u Srbiji. To vino izvozimo širom sveta i on je naš ponos. Osim kaberne frana imamo neoplantu i probus i one su, svakako, deo naše prepoznatljivosti. Tu je još nekih sedam etiketa kao što su traminac, sovinjon, roze – Mlada Simonida, naravno i bermet koji je nezaobilazan za naše Sremske Karlovce. Sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve proizvodimo Liturgijsko vino. Ono se upotrebljava na svetom pričešću.

Detaljnije o vinariji Đurđić

Više podataka o samoj vinariji Đurđić možete potražiti na zvaničnom sajtu koji se nalazi na adresi Djurdjic.rs. Tamo ćete naći više informacija o njihovim vinima kao i o jedinstvenim etiketima po kojima su poznati širom regiona.

2022-djurdjic-etikete.jpg (35 KB)

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!