Reklama
  • Vinogradarstvo

Vrhunska vina i rakije iz Vojvodine na prestižnom sajmu Vinitaly u Veroni

“Ocena sajma Vinitaly na osnovu svega što sam video je “jaka” devetka. Sve je dobro organizovano. Štandovi su fenomenalni, ekipe su jako brze u zameni čaša i čišćenju štandova, ima dovoljno vode, leda, kibli i sve izgleda vrlo profesionalno. Ako ćemo iskreno, sve je tačno u sekund,” kaže somalijer i slobodno možemo reći ambasador vina iz Srbije, Vuk Štefanović. I to je preovlađujuće mišljenje učesnika pa tu ne bi trebalo ništa dodavati
2022-naslovna.jpg (111 KB)
Naši izlagači ispred štanda Srbije na sajmu "Vinitaly" u Veroni

Ako je istina u vinu, u Veroni u Italiji ovih dana ima puno istine.

O razmerama sajma i bogatoj tradiciji govorio nam je direktor službenog predstavništva sajma u Veroni za područje Alpe-Jadran, Poljsku i Tursku Matjaž Žigon. On je pružio svesrdnu pomoć našim izlagačima.

- Po kvadraturi Vinitaly je jedan od najvećih sajmova vina na svetu. Ima dugu tradiciji i ovo je 54 izdanje. Mi se trudimo da održimo kvalitet i dajemo akcent ne toliko na količinama već baš na kvalitetnim vinima. Ovde se u 12 velikih i nekoliko montažnih paviljona vina predstavilo 4.500 izlagača koji su izložili na 350.000 m2 sajamskog prostora. Ove godine očkujemo oko 100.000 posetilaca. Trudimo se da smanjimo posetu jer želimo da povećamo prisustvo kvalitetnih posetilaca. Zato u gradu Veroni imamo događaj “Vinitaly in the city” i tamo ljubitelji vina mogu da probaju vino. Na sajam uglavnom dolaze poslovni posetioci. Imali smo i sajmove sa 160.000 posetilaca što je jako puno. Veoma smo zadovoljni što u hali sa internacionalnim izlagačima ove godine na štandu Srbije izlaže region Vojvodine. Dobro je da su tu i izlagači iz Severne Makedonije, Slovenije, Španije, Francuske i drugih zemalja.

Diplomirani tehnolog Miljana Aleksa iz destilerije “Na plac” kaže da su posetioci prepoznali kvalitet proizvoda s obzirom na to da je reč o “kraft” proizvodnji i da sve rade ručno, od ubiranja plodova, prerade pa do punjenja u flaše.

- Naša ideja je da upoznamo tržište van Srbije sa našim proizvodima. Ovde smo izložili rakije iz linije “Salaški san” i to rakiju od šljive, kruške, kajsije i dunje. Već smo ostvarili nekoliko poslovnih razgovora. Nadamo se da ćemo se uskoro pojaviti na tržištu Italije.

2022-mirjana-aleksa.jpg (106 KB)
Miljana Aleksa, destilerija "Na plac"

Tehnolog u vinariji “Molovin” Nevena Nedeljković kaže da im je cilj da plasiraju vina i van tržišta Srbije.

- Na sajmu smo izložili naša premijum vina, u pitanju je linija “Inat”, traminac, pino noar, i frankovka sa kojom smo posebno ponosni. To je vino koje je odležavalo 18 meseci u francuskom hrastu i poseduje odličan buke. Traminac poseduje odlične arome, iskreno i ovim vinom se ponosimo. Sve je to prepoznala ova zahtevna vinska publika. Dobili smo odlične povratne informacije. Cilj nam je da trgovcima vinom predstavimo ova naša kvalitetna i vrhunska vina, da uspostavimo saradnju i da pokažemo da i mi možemo parirati njihovim odličnim vinima.

2022-nevena-nedeljkovic.jpg (97 KB)
Nevena Nedeljković, vinarija "Molovin"

Direktor Razvojne agencije Vojvodine koja je odlično organizovala štand i nastup izlagača iz naše zemlje, Darko Bulješević, kaže da je izuzetno važno da naši vinari i proizvođači rakije predstave svoju najbolju ponudu na jednom od najvećih sajmova vina na svetu, a rukovodilac sektora za promociju Olivera Kovačević podseća da godinama pomažu našim privrednicima da nastupe na prestižnim sajmovima u svetu pa je tako logično da se naši vinari koji se prepoznaju po kvalitetu nađu i na sajmu “Vinitaly”.

- Kvalitet naših rakija i vina prepoznat je i od međunarodnih učesnika. Veliko je interesovanje i naš štand je odlično posećen. Na sajmu ćemo održati i dva MASTER CLASS-a za specifičnu vinsku publiku. Svoje rakije na našem štandu su predstavile destilerije “Margan plus” iz Pančeva i “Na plac” iz Crepaje, od vinara tu su “Probus – Carski vinogradi” iz Velikih Radinaca, zatim vinarije “Erdevik”, “Deurić”, “Fruškogorski vinogradi”, “Belo brdo” i vinarija “Molovin”. Ukoliko ovaj sajam ispuni naša očekivanja a izlagči sklope značajne poslove mi ćemo ovu manifestaciju svakako uvrstiti u kalendar aktivnosti narednih godina tako da će i drugi proizvođači rakije i vina dobiti priliku da se predstave na ovoj renomiranoj izložbi.

Treba reći da Razvojna agencija Vojvodine svake godine u kalendaru aktivnosti organizuje nastup naših privrednika na 3 do 4 međunarodna sajma. To su sektor poljoprivrede i sektori nekretnina i investicija.

2022-masterclass-2.jpg (79 KB)
Vuk Štefanović na početku MASTER CLASS-a o vinima Fruške gore

Brend ambasador vinarije “Erdevik” Vuk Štefanović probirljivoj italijanskoj vinskoj publici održao je nadahnut MASTER CLASS.

- Predstavili smo tri fruškogorske vinarije “Erdevik”, “Deurić” i “Probus”. Odabrali smo ih zato što mislimo da predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog. Ima tu poprilično i istorije premda su te vinarije, sem Erdevika, mlade na tržištu. Iako jedno vino u kupaži ima sortu probus namerno smo za ovu prezentaciju odabrali internacionalne sorte da publici prikažemo da Fruška gora i Srbija mogu da ponude mnogo Evropi pa i šire. Reakcije su čak iznenađujuće dobre. Ocena sajma “Vinitaly” na osnovu svega što sam video je “jaka” devetka. Sve je dobro organizovano. Štandovi su fenomenalni, ekipe su jako brze u zameni čaša i čišćenju štandova, ima dovoljno vode, leda, kibli i sve izgleda vrlo profesionalno. Ako ćemo iskreno, sve je tačno u sekund.

Vuk Štefanović je na MASTER CLASS-u vinskoj publici predstavio sledeća vina (vinarija, etiketa, sortni sastav): ERDEVIK / Omnibus lector / šardone; PROBUS / Magis 2017 / 50% kaberne sovinjon, 40% merlo, 10% vranac; DEURIĆ/ Aksiom 2018 / 65% probus, 20% merlo, 13% marselan, 2% pti verdo. Publika je poslednje vino ocenila kao najbolje.

Vinitaly je prevashodno sajam italijanskih vina. Oni su organizovani po regijama: Alto Adiđe, Veneto, Trentino, Lombardija, Pijemont, Emilija Romanja, Toskana, Abruco, Sicilija, Kalabrija, Sardinija i druge.
U jednoj hali su proizvođači organskog vina a činjenica je da je taj sektor u u dinamičnom razvoju u Italiji. Tu je i nezaobilazna hala sa proizvođačima maslinovog ulja. Uz izlagački deo upriličeno je na desetine master klasova.

Treba reći da su organizatori pozvali ljubitelje vina da sajam posete u nedelju i poslednjeg dana sajma u sredu, 10 i 13. aprila. Veća poseta trgovaca i somalijera se očekuje u ponedeljak 11. i utorak 12. aprila. Pojedinačne dnevne ulaznice nisu jeftine i staju 90 evra, dok grupne karte za četiri osobe koštaju 160 evra. Na sajam Vinitaly se može ući isključivo uz zeleni digitalni sertifikat, a većina posetilaca se pridražava preporuka i maske nose u sajmskim halama. Treba pohvaliti i organizaciju transporta. Najime, na nekoliko kilometara od sajma se nalaze ogromni parkinzi na kojima posetioci mogu ostaviti svoje automobile a tamo su i autobusi turističkih agencija. Odatle gradski autobusi besplatno prevoze putnike do samog sajma u Veroni. Iako je najavljeno da su polasci na svakih 15 minuta svedoci smo da su ti intervali kraći od 5 minuta.

Sajam Vinitaly je svakako manifestacija koju bi ljubitelji vina trebalo da pribeleže u svom kalendaru godišnjih događaja koje ne bi trebalo propustiti.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!