Reklama
  • Povrtarstvo

“Yoom” paradajz inovacija Fruit logistice 2020.

“Yoom” paradajz pobedio je zahvaljujući svojim spoljnim i unutrašnjim vrednostima. U zavisnosti od osunčanostii, boja pokožice je u rasponu od ljubičaste do crne. Ono što ostaje je konstantno visok sadržaj vitamina, minerala i antioksidanata, kao i slatko-nakiseli ukus.

Ovogodišnja nagrada na FRUIT LOGISTICI za inovaciju dodeljena je paradajzu „Yoom“ kompanije Singenta Seeds. Posetioci sajma u Berlinu imali su dva dana da glasaju za najbolju inovaciju, a ovom paradajzu su dali 30 odsto glasova.

2020. yoom-paradajz.jpg (40 KB)
Foto: https://www.yoomtomato.com/

“Yoom” paradajz pobedio je zahvaljujući svojim spoljnim i unutrašnjim vrednostima. U zavisnosti od osunčanosti, boja pokožice je u rasponu od ljubičaste do crne. Ono što ostaje je konstantno visok sadržaj vitamina, minerala i antioksidanata, kao i slatko-nakiseli ukus.

"Veoma smo zadovoljni što smo ponovo osvojili ovu nagradu, jer je FRUIT LOGISTICA najvažniji skup za industriju svežeg voća i povrća. Za pet minuta svet će se upoznati sa našim proizvodom, jer svi prate informacije sa FRUIT LOGISTICE. To će biti veliko priznanje za naš proizvod. Ova nagrada veliko je priznanje za naš rad, i odlična motivacija za naš tim," rekao je Džeremi Šambani, direktor prehrambenog lanca za povrće i specijalitete u Singenti.

2020. nagrada-yoom-paradajz.jpg (56 KB)
Foto: Fruit Logistica

O ovom paradajzu više se možete informisati na zvaničnoj internet stranici na adresi https://www.yoomtomato.com/.

Inače, holandska kompanija Singenta pobedila je na FRUIT LOGISTICI 2012. godine za svoj crveni biber "Angello".

Srebrni nagrada otišla je u ruke poljskoj kompaniji “Silbo” za pakovanje za voća i povrća. Potpuno je razgradljivo, što ga čini posebno interesantnim za sektor voća i povrća.

Bronzom je nagrađeno održivo pakovanje: „SoFruMiniPak® Eco View“ kompanije SoFruPak Vitold Gai iz Poljske. Brzo zaptiva, izrađuje se iz obnovljivih izvora, obezbeđuje dobru ventilaciju, optimizovano hlađenje i 100% je biorazgradivo.

Otvorena nova tržišta za naše voće i povrće

Najveći međunarodni sajam voća i povrća Fruit logistica koji je u Berlinu održan od 5. do 7. februara naši izlagači su iskoristili da sklope nove poslovne aranžmane za izvoz voća ali i povrća. Za razliku od prošle godine na ovogodišnjem sajmu su objedinjeni štandovi Srbije (12 izlagača) i Vojvodine (8).

U organizaciji Razvojne agencije Vojvodine nove kupce u Berlinu traže kompanije: “Sweet cherry lady” sa Čeneja, “Vlabons” iz Jaska, “COPA” iz Dobanovaca, “Agro Trust” iz Deča, “Sirmium Fruit” iz Šida i “Carska Bašta” iz Zrenjanina. Na Fruit logistici su prisutne i dve zemljoradničke zadruge“Agronom” iz Pivnica i “Krsturska Paprika” iz Ruskog Krstura.

Vladimir Popić iz kompanije “Sweet cherry lady” na Čeneju gaji trešnje na 20 ha.

- Veliko interesovanje bilo je za naše trešnje, ali i ostali izlagači na štandu su imali niz sastanaka sa kupcima iz Rusije iz EU. Nudimo i kvalitet i dobru cenu. Imali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima velikih trgovačkih lanaca pa se nadam da će krajnji ishod biti pozitivan.

Naše izlagače su na sajmu Fruit logistica posetili i pokrejinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, njegov kolega zadužen za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju Ognjen Bjelić kao i savetnik predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, Goran Lazović.

- Izlagači iz Vojvodine objedinjeno sa kolegama iz Srbije već drugu godinu za redom izlažu na samu na kome se sastaju najveći prodavci i kupci na svetu. Trebalo bi napomenuti da AP Vojvodina subvencioniše nastup naših proizvođača i drago mi je da su na ovaj način u prilici da promovišu svoje proizvode i da ih prodaju širom sveta. Dobri rezultati sa sajma iz prošle godine su nas naveli da nastavimo sa tom praksom i ove godine ali  planiramo nastup i za narednu godinu. Pored toga što subvencionišemo primarnu proizvodnju neophodno je da našim proizvođačima pomognemo da nastupe na međunarodnim sajmovima kako bi svoje proizvode mogli da ponude i svetskom tržištu, rekao je na sajmu Vuk Radojević.

Naviše izlagača do sad

Na ovogodišnjem sajmu najviše se diskutovalo o tome kako sprovesti globalnu održivost proizvodnje voća i povrća kroz inovacije. Sa 3.300 izlagača iz 93 zemlje, što je više nego ikad, od kada se sajam održava od 1993., Fruit logstica potvrdila je primat najvećeg skupa poslovnih ljudi u svim segmentima proizvodnje voća i povrća.

Zvanični partner ovogodišnjg sajmaje Ekvador. „Naša misija je otvaranje novih tržišta u Evropi“, rekao je na otvaranju sajma Luis Rojas, predsednik Udruženja malih poljoprivrednih proizvođača “Santa Rosa”. „Došli smo u Berlin da upoznamo potencijalne kupce koji će kupovinom našeg voća pomoći seoskim gazdinstvima da napreduju.“

Kvalitetan stručni program

Na konferenciji „Smart Horticulture Global“, govoreno je o integrisanom upravljanju štetočinama, robotici i veštačkoj inteligenciji. Inače, izlagači i posetioci bili su vrlo zainteresovani za “Forum proizvodnje”. U “Laboratoriji budućnost” upoznavali su se sa inovativnim proizvodima i konceptima. U “Logističkom čvorištu” govoreno je o problemima koji se tiču distributivnih mreža. Tehnologije sutrašnjice predstavljena je na “Tech Stage-u”.

Inovacije, održivost i odgovornost

Kada je o izazovima u proizvodnji reč u FRUIT LOGISTICA Trend Report-u 2020., nazvanom „Napravi pravu stvar (pravo“) (Do The Right Thing (Right)), naglašava se da sve veći broj kupaca traži održive modele snabdevanja koji iznalaze rešenja za probleme poput klimatskih promena a u izveštaju se navodi da prednost na tržištu stiču oni koji obezbede proizvodnju i distribuciju proizvoda na etičniji i ekološki prihvatljiviji način. Mnogi izlagači u Berlinu pokazali su da su više su nego spremni da iskoriste tu mogućnost.

Ulaganje u ljude i njihov kontinuirani razvoj predstavlja izuzetno važan deo slike o održivosti na sajmu Fruit logistica 2020. “Globalna ženska mreža”, na “Career Netvork-u” ženama je ponudila slobodna radna mesta. Obezbeđene su i druge profesionalne mogućnosti za studente, mlade stručnjake i ljude sa iskustvom u ovom sektoru.

Polovina kompanija iz Kine otkazalo učešće

Na ovogodišnjoj Fruit logistici izuzetne mere predostrožnosti su preduzete zbog pojave koronavirisa. A samo dan pre početka sajma, čak polovina kineskih kompanija otkazalo je učešće.

U svakom slučaju, profesionalni proizvođači voća i povrća, svakako bi trebalo da posete Fruit logisticu. Pre toga je važna i priprema. Tačno bi trebalo da se isplanira šta će se na sajmu posetiti, a poslovni sastanci se ugovaraju i nekoliko meseci pre samog sajma.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!