• Voćarstvo

Zingy se bori za status među klubskim sortama jabuka

Zingy® jabuke imaju karakterističan, jak ukus i prilično visok nivo šećera (između 14 i 15 stepeni brik-a), a takođe i izbalansiranu kiselost. Prednost joj je što pristiže na kraju letnje sezone kada potrošači još uvek traže pikantno voće koje nije preslatko

Prošla je godina dana od kada je Zingy®, najnovija klupska sorta grupe Innatis, predstavljena na manifestaciji Fruit Attraction. „Prošle godine smo prodali nekoliko desetina tona jabuka Zingy®. Ove godine očekujemo da ćemo ubrati između 400 i 500 tona “, kaže Arnaud de Puineuf, direktor marketinga grupe Innatis.

2020-Zingy.jpg (53 KB)

Foto: Pomanjou

Zingy®: rana sorta dobre kiselosti i visokog niva šećera

Kako piše Fresh plasa ove godine Zingy® stiže oko 10 dana ranije u dolinu Loare. Arnaud de Puineuf očekuje da Zingy® kako se leto bliži kraju oduševi potrošače. „To je rana sorta čija berba počinje krajem avgusta. Ima jedinstvenu boju, blistavu crvenu boju, koja se vrlo dobro uklapa u identitet naših proizvodnih područja. To je vizuelno vrlo atraktivna jabuka, zbog čega se ističe na policama. Zingy® jabuke imaju karakterističan, jak ukus i prilično visok nivo šećera (između 14 i 15 stepeni brik-a), a takođe i izbalansiranu kiselost. Prednost joj je što pristiže na kraju letnje sezone kada potrošači još uvek traže pikantno voće koje nije preslatko. “

Lokalna proizvodnja u glavnim tržišnim zemljama

Zingy® se prodaje u Francuskoj, Evropi i prekookeanskim zemljama. Ali što se tiče berbe u Francuskoj, plodovi uglavnom stižu iz voćnjaka u dolini Loare. „Osim proizvodnje u Francuskoj, voćnjake imamo u Nemačkoj, a ogledne zasade u Španiji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Cilj je proizvoditi i plasirti lokalno“.

Zingy i HoneiCrunch®: 100% proizvodnja ima HEV sertifikat

Baš kao i HoneiCrunch®, celokupna berba Zingy® nedavno je dobila HEV sertifikat. „To je obaveza koju smo sebi postavili u vezi sa našom proizvodnjom. Ovaj certifikat dodaje nalepnici oznaku “Ekološki odgovorni voćnjaci”. U Innatis-u ovo jabuku proizvodimo na konvencionalni način, ali i u organskoj proizvodnji,“ kaže Arnaud de Puineuf.

Đorđe Simović

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!