Reklama
  • Repromaterijal

Azoter SC® za veći prinos uljane repice

Na gazdinstvu ZOD Habry (Vysočina, Češka) prinos na kontrolnoj parceli je iznosio 3,28 t/ha, dok je na parceli gde je primenjen preparat AZOTER SC® bio 4,22 t/ha

AZOTER SC® je tečno bakterijsko đubrivo koje sadrži, pored asimbiotskih bakterija i mikoparazitsku gljivu Coniothyrium sp., koja može da smanji zaražavanje biljaka belom truleži. Zahvaljujući toj kombinaciji bakterija i gljiva, dolazi do poboljšanja zdravlja zemljišta i bolje apsorpcije hranjiva.

2023-azoter-uljana-repica.jpg (86 KB)
Levo:  Kontrola - veće zaražavanje stabljika belom truleži, desno:  uz pomoć AZOTER SC® - niži procenat napadnutih stabljika

Godine 2021. izveden je eksperiment na uljanoj uljanoj repici na gazdinstvu ZOD Habry (Vysočina, Češka). AZOTER SC® je primenjen u zemljište pre setve u dozi od 10 litara po hektaru. Nakon toga, praćeno je usvajanje hraniva i zdravstveno stanje uljane repice.

Tokom prolećnog perioda uzimani su uzorci biljaka i sprovedena evaluacija. Usevi na tretiranim parcelama sa AZOTER-om SC® bolje su usvajali hraniva, a i zdravstveno stanje im je bilo bolje. Infekcija belom truleži bila je veća na kontrolnoj parceli nego na parceli gde je primenjen AZOTER SC®.

Na kraju vegetacije na tretiranom usevu sve se odrazilo pozitivno i na prinos, gde je varijanta sa primenom AZOTER SC® bila znatno bolja, posebno zahvaljujući gljivi Coniothyrium sp., koja je uspela da suzbije pritisak bele truleži (Sclerotinia sclerotiorum). Zahvaljujući toj gljivi, porast je bio bolji, što se odrazilo na prinos koji je bio desetinama procenata veći. Prinos na kontrolnoj parceli je iznosio 3,28 t/ha, dok je na parceli gde je primenjen preparat AZOTER SC® bio 4,22 t/ha.

2023-azoter-uljana-repica - tabela.jpg (22 KB)

Zaključak: Agrotehnika ozime uljane repice može biti efikasno inovirana biološkim principima ishrane biljaka. Prisustvo odabranih mikoparazitskih gljiva u preparatu smanjilo je intenzitet zaražavanja useva gljivičnim bolestima. One su prouzrokuju značajan gubitak prinosa usled ubrzanog sazrevanja, što je opšte poznato kod uljarica, a naročito kod uljane repice.

Više informacija o našim proizvodima možete pronaći na www.azoter.sk/rs.

Uvoznik i distributer za Srbiju
Daniel Škulec, SDD Consult doo
Mobilni: 062/19 66 854
E-mail: azoter.rs@gmail.com
Adresa: Dr. Janka Gombara 83
21211 Kisač

Zadovoljni ste sadržajem? Prijavite se za besplatan bilten!