magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
17.04.2014.

Velika Britanija: Biljka u zatvorenoj boci stvorila sopstveni ekosistem

London - Dejvid Latimer (80), baštovan iz Velike Britanije, došao je još 1961. godine na ideju da posadi biljku u zatvorenoj boci od 38 litara kako bi video kako će biljka reagovati. Pedeset tri godine kasnije, biljka je i dalje živa i u punoj formi, zahvaljujući sopstvenom ekosistemu. Samo je dva puta zalio svoju biljku - u vreme sađenja i 1972. godine pre nego što je zapečatio pampur. Od tada, biljka se razvija sama od sebe, objasnio je ovaj zaljubljenik u baštovantsvo. Jedino što čini je da redovno okrene bokal kako bi biljka ravnomerno bila izložena suncu. ”To je jedino što činim za njeno održavanje” kaže Latimer dodajući da je tokom godina biljka stvorila vlastiti ekostistem.

AgroNews

17.04.2014.

SR: Cene jaja kao da nije Uskrs

Beograd - Uoči uskršnjih praznika cene kokošjih jaja u Srbiji odavno nisu bile niže. Pre samo dve godine jaja su pred Veliki petak koštala od 15 do 24 dinara. Ove godine, zahvaljujući toploj zimi i niskoj kupovnoj moći građana, uoči najvećeg hrišćanskog praznika jaje u Srbiji može da se kupi i za - sedam dinara. ”Niske cene nisu odraz sukoba lobija ili velikog uvoznog kontingenta, već klasična utakmica ko može niže da proda. Narod kupuje sve manje i mnogi će farbati 10 umesto 30 jaja. Lažne su infomacije da se jaja kupuju na kartone, jer proizvođači nemaju utisak da će za tri dana biti Veliki petak”, kaže Rade Škorić, direktor Zajednice živinara Srbije.

AgroNews

17.04.2014.

SR: Al Dahra preuzima 51% Rudnap agrara

Beograd - Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je kompaniji “Al Dahra” iz UAE da preuzme 51% vlasništva u preduzeću “Rudnap agrar”, Vojina Lazarevića. Kako se navodi u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije, u skraćenom postupku se odobrava koncentracija učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem zajedničke kontrole od “Al Dahre” i akcionarskog društva “Rudnap group” nad privrednim društvom “Rudnap agrar”. Rudnap agrar najmlađi je član istoimene grupacije. Cilj osnivanja je unapređenje srpske poljoprivrede kroz uzgajanje najkvalitetnijih sorti voća na plodnim oranicama u Srbiji, a plan je bio da se do 2013. plantaže prostiru na više od 500 ha.

AgroNews

17.04.2014.

SR: Šta smo mi vratili EU od namirnica

Beograd - Zbog neispunjavanja propisanih standarda kvaliteta i bezbednosti mnoge proizvode iz EU na srpskim granicama sačeka «rampa». Među proizvodima za koja su prošle i ove godine doneta rešenja o zabrani uvoza zbog neusaglašenosti sa Zakonom o bezbednosti hrane i pratećim propisima bili su biljni čaj iz Poljske, mlevena začinska paprika iz Španije, biljna mast iz Nemačke i zamrznuti spanać iz Poljske, tartar sos iz Belgije, voćni nektar iz Slovenije. Razlozi za zabranu uvoza bili su povišena vlaga i nečistoće, povišen sadržaj pepela, kadmijuma, masti, mikroorganizama, strane primese, istekao rok upotrebe, manje voćnog udela i prisustvo nedozvoljenog konzervansa, prisustvo salmonele.

AgroNews

17.04.2014.

Hrvatska: Sve više kineskog meda

Zagreb - Uprkos proizvodnji od oko 7.000 tona meda, koja više nego zadovoljava domaće potrebe, Hrvatska je prošle godine gotovo utrostručila uvoz meda u odnosu na 2012. Od 330 uvezenih tona, čak 245 tona je kineskog meda. Prosečna cena kineskog meda je 18 kuna po kilogramu (2,36 evra/kg) i od njega uvoznici prave mala pakovanja za ugostitelje, a završava i u trgovinskim lancima, gde je 150 odsto skuplji od domaćeg meda koji virovitički pčelari na kućnom pragu prodaju za 35 kuna. I trgovci i ugostitelji znaju da tržište nerado prihvata kineski med, siromašan polenom, pa na deklaracijama sve češće piše da je reč o medu hrvatsko-kineskog ili EU-kineskog porekla.

AgroNews

medijski izvori: