magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
28.10.2014.

Uganda: Mis mora da zna da muze krave

Kampala - U Ugandi je održano takmičenje za Mis Ugande 2014. a jedan od neobičnih uslova bio je da devojke moraju da znaju da muzu krave i čuvaju ovce. Lea Kalanguka postala je Mis Ugande na samo zbog lepote, već zbog promovisanja poljoprivrede i dobrog rada na živinarskoj farmi i uzgajivačnici pečuraka. “Pojoprivredni sektor pruža brojne mogućnosti za zaposlenje, tako da sam zahvalna što takmičenje za lepotu promoviše te vrednosti”, rekla je lepotica posle izbora. Takmičenje koje se svake godine održava uz uobičajene kriterijume, ove godine bio je posvećen “promovisanju mladih u sektoru poljoprivrede”, rekao je organizator Joram Muzira. Privreda u Ugandi uglavnom zavisi od poljoprivrede.

AgroNews

28.10.2014.

SR: Prekinuti berbu kukuruza da bi se posejala pšenica

Novi Sad - Poljoprivredni proizvođači trebalo bi nakratko da prekinu berbu kukuruza i u optimalnom agrotehničkom roku poseju pšenicu, izjavio je profesor NS Poljoprivrednog fakulteta dr Jovan Crnobarac. Podsećajući na to da optimalni setveni rok ističe krajem oktobra, on je naglasio da kašnjenje u setvi hlebnog žita ima negativnije posledice nego produžena berba kukuruza. Zbog čestih padavina u ovom mesecu, ratari su prinuđeni da odlažu berbu najrasprostranjenije domaće žitarice a time i setvu pšenice na onim njivama na kojima je skinut kukuruz. Crnobarac očekuje da će ratari u Srbiji i ove jeseni zasejati uobičajene površine pod pšenicom.

AgroNews

28.10.2014.

SR: Parlamentarne partije pojele subvencije poljoprivrednicima

Beograd - Dve katastrofalne političke i državničke greške kreatora rebalansa Budžeta 2014. su, prema predsedniku DAES-a prof. dr Miladinu Ševarliću, povećanje ukupne rashodne strane Budžeta, što ukazuje da Budžet nije restriktivan za sve korisnike - već samo za one koji nisu protežirani od vladajućih partija, kao i povećanje budžetske apanaže parlamentarnim političkim partijama za 50,8%. Da tragedija bude veća, smanjuju se i subvencije poljoprivredi sa 34.952.136.000 koliko je prvobitno bilo namenjeno na 34.207.193.881 odnosno manje za 744.942.119 dinara ili za 2,13%.

28.10.2014.

SR: Moguće registrovati starije traktore

Beograd - ”Vlasnici priključnih mašina koje su odavno kupili i nemaju račun o tome, moći će da ih registruju“, najavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine Atila Juhas. Osim toga, kako je dodao, očekuje se i promena uredbe koja se odnosi na uslove pod kojima poljoprivredna vozila i priključne mašine mogu učestvovati u saobraćaju. ”U Službenom glasniku je 10. oktobra promenjen Pravilnik o registraciji vozila i priključnih mašina, koji dozvoljava registraciju već korišćenih poljoprivrednih vozila za čiju kupovinu njihovi vlasnici nemaju račun, a ukoliko su ta vozila starija od pet godina i ukoliko njihov vlasnik traži registraciju”, rekao je Juhas.

AgroNews

28.10.2014.

SR: Bogdanov: Veća podrška srpskom agraru tek za tri godine

Subotica - Značajnija budžetska podrška domaćoj poljoprivredi moguća je tek za tri godine a do tada je, kao i ubuduće, neophodno da država kreira odgovarajuće mere kako bi se mnogo brižljivije trošio novac kojim se raspolaže za te namene, izjavila je profesorka Poljoprivredenog fakulteta u Beogradu Natalija Bogdanov. “Nije realno očekivati da će biti prostora za to da budžetska podrška poljoprivredi u Srbiji znatnije raste pre 2017.”, rekla je ona. Budžetska podrška trebalo bi da bude pažljivo kreirana “prema potrebama različitih profila korisnika” i da se njeni potencijalni korisnici pravilnije odrede, odnosno “spreči da oni veliki jedu najveći deo budžeta” upozorava profesorka Bogdanov.

AgroNews

28.10.2014.

Kanada: Brusnica jeftina ove godine

Otava - Ovogodišnji prinos brusnice u Kanadi bio je izvanredan zbog povoljnih meteoroloških uslova, ali uzgajivači ove biljke nezadovoljni su niskom otkuponom cenom. Otkupna cene brusnice, koja se na području Severne Amerike gaji za komercijalnu proizvodnju, niska je a ove godine ona se u Kanadi kreće od 10-12 centi kanadskog dolara, što ne može da podmiri ni cenu proizvodnje, tvrdi udruženje koje okuplja 81 kanadskog proizvođača te poljoprivredne kulture. Prirodno stanište brusnice su kisela, močvarna zemljišta Severne Amerike. Kako bi njihova proizvodnja bila uspešna i isplativa, potrebna je odgovarajuća kombinacija klimatskih uslova, sastava zemljišta i količine vlage.

B92

28.10.2014.

SR: Dan otvorenih vrata farmi - Dođi, izaberi, uštedi

Novi Sad - Prvi Dan otvorenih vrata farmi u Srbiji održaće se 25. oktobra, na organskoj farmi Letić, u Čeneju. Ovaj ”Farm gate shopping“ ili ”U pick“ način kupovine podrazumeva da kupci na organskim farmama sami biraju i na taj način dobijaju svežije, kvalitetnije i jeftinije organske proizvode. ”Svi koji budu odlučili da u subotu vreme potroše na farmi, biće u prilici da kupe više

različitih organskih proizvoda od nekoliko proizvođača direktno sa farme, po povoljnijim cenama nego u gradu”, navodi se u pozivu Zelene mreže Vojvodine. Zelena mreža Vojvodine organizuje ovu seriju događaja uz podršku ACCESS projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ.

AgroNews

28.10.2014.

SR: Vakcina koči izvoz u EU

Beograd - Srpska svinjetina još dugo neće videti vitrine evropskih prodavnica. Glavni razlog što EU neće naše meso jeste što se u Srbiji svinje i dalje vakcinišu protiv kuge. Dok nadležni objašnjavaju da je put do prestanka pelcovanja protiv ove opake bolesti dug, i u njega moraju biti svi uključeni, stručnjaci tvrde da iza svega stoji farmakološki lobi, koji “živi” od vakcina. Uz to, kako kažu, tu su i nemarni ljudi i inspekcijske službe, koje nisu u periodu od četiri godine, koliko je potrebno za iskorenjivanje kuge, sprovodile vakcinaciju na vreme. Glavni faktori rizika za pojavu i širenje kuge su nelegalni promet svinja - nevakcinisane i neobeležne svinje kojima se trguje.

AgroNews

28.10.2014.

SR: Našem agraru potrebna jasna pravila

Subotica - Predstavnici kompanija u domaćem agrobiznisu istakli su potrebu regionalnog udruživanja radi efikasnijeg nastupa na svetskom tržištu. Oni su zatražili od države da utvrdi jasna uslove poslovanja u poljoprivredi i agroindustriji. “Srpski seljak ima puno pravo da od države očekuje precizna pravila o uslovima za proizvodnju kao i da im stvori uslove za poslovanje kakve imaju farmer i kompanije u okruženju”, rekao je direktor Operacija u “Viktorija grupi” Nikola Vujačić na forumu “Hrana za Evropu”. I direktor “Bambija” Miroslav Miletić istakao je važnost povezivanja u region srodnih kompanija po delatnosti, istovremeno pozivajući državu da koliko god je moguće uredi uslove poslovanja.

AgroNews

medijski izvori: