magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
09.02.2016.

Grčka: Protest poljoprivrednika zbog poreza

Atina - Bugarska gubi strpljenje s grčkim farmerima koji su blokirali granične prelaze prema toj zemlji prošle nedelje. Protestuju naime protiv planirane reforme penzionog sistema. Nova Vlada planira da ih tereti novim porezima koji su veći za 73%, dok bi povraćaj poreza na gorivo potpuno ukinuli. Vlada planira i da oporezuje i podršku poljoprivrednicima od kompenzacija. Na to su grčki farmeri reagovali oštrim merama. Nije ovo prvi put da su farmeri blokirali bugarsku granicu, piše EurAktiv. Bugarski premijer Bojko Borisov razgovarao je s grčkom stranom kako bi uprkos protestu propustili promet, no kako nije bilo velikog uspeha, sledeći korak je obraćanje Evropskoj komisiji.

AgroNews

09.02.2016.

EU: Hrana za “novu” i "staru" Evropu nije ista

Brisel - Istraživanja evropskih nadležnih institucija pokazala da proizvođači ne šalju isti kvalitet hrane u “staru” i “novu” EU. Riblji štapići u Danskoj, kako se navodi, imaju sedam posto više ribe nego u Češkoj. Čokoladni namazi su masniji i pretrpaniji šećerom, ekstra devičansko maslinovo ulje pomešano je s drugim rafiniranim masnoćama. Poražavajuće je, kako se navodi, to što rezultati brojnih evropskih istraživanja o uporednoj kvaliteti proizvoda koji nedvosmisleno dokazuju ono na što se potrošači već godinama žale: proizvođači ne šalju proizvode iste kvalitete u zemlje stare članice Evropske unije kao u nove, poput Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

AgroNews

09.02.2016.

SR: Vuna za Kinu i Indiju

Vrbas - Vuna je, od raspada nekadašnje države i propasti velikih proizvođača štofova, po kojima je Srbija bila svetski poznata, bacana i spaljivana. Odnedavno, pojavili su se otkupljivači koji vunu najčešće izvoze, pa tako ona stigne i do Kine i Indije. ”Vunu smo, lane, u zavisnosti od rase ovce, plaćali od 30 do 40 dinara za kilogram za pramenku i cigaju, pa i do jednog evra za merino”, kaže Vladimir Kankaraš iz Udruženja odgajivača ovaca i koza “Bikara” iz Vrbasa. Vuna iz Srbije, kako objašnjava Kankaraš, izvozi se, pošto se kod nas prerađuje tek povremeno. Upravo zbog toga ovo udruženje je i organizovalo otkup, kako bi pomoglo da se prerađivači i ovčari povežu.

Novosti

08.02.2016.

Rusija: Porez na brzu hranu

Moskva - Ruska vlada planira da uvede dodatne namete na hranu kojoj se dodaje palmino ulje, zatim na gazirana pića i grickalice, pišu ruski mediji. Ova mera deo je plana da Rusi počnu zdravije da se hrane, ali i da se prikupi novac od poreskih prihoda.

Predlog je podržalo rusko Ministarstvo poljoprivrede. Na toj listi može se naći bilo koja roba koja sadrži prekomerne količine masnoće ili šećera. “Takve mere je predložila i Svetska zdravstvena organizacija, kao jedan od načina borbe protiv dijabetesa i sličnih bolesti”, rekao je jedan ruski zvaničnik. Palmino ulje biće prvo na ovoj “crnoj listi”, a mera će se primenjivati od 1. jula. Moguće je da će biti oporezovano sa oko 200 dolara po toni.

AgroNews

08.02.2016.

Makedonija: Zabrana za uvoz životinja iz BiH

Skoplje - Agencija za hranu i veterinarstvo Makedonije zabranila je uvoz i tranzit živih životinja poreklom iz Bosne i Hercegovine zbog virusa bolesti “plavi jezik”. Agencija je u rešenju, objavljenom u Službenom vesniku 2. februara, navela da takvu meru donosi radi zaštite od unošenja virusa “plavog jezika” u Makedoniju. “Ovim rešenjem se zabranjuje uvoz i tranzit živih životinja, semena, jaja i embriona od životinja koje potiču iz BiH, od životinja koje su podložne virusu plavi jezik, zbog zaštite od unošenja ovog virusa u Republiku Makedoniju”, navodi se u rešenju. Rešenje, koje je potpisao direktor Agencije za hranu i veterinarstvo Zoran Popovski, stupilo je na snagu 3. februara.

AgroNews

08.02.2016.

SR: Opštine da usvoje programe za izdavanje zemljišta

Sombor - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je apelovala na sve lokalne samouprave da poštuju zakon i rokove za usvajanje godišnjih programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kao i rokove za sprovođenje javnog nadmetanja. Ona je podsetila da novi zakon o poljoprivrednom zemljištu predviđa meru obustave transfera sredstava iz budžeta za sve one lokalne samouprave koje ne poštuju rokove.

Više je nego izvesno da mnoge lokalne samouprave imaju problem da ispoštuju rok koji je država propisala.

AgroNews

08.02.2016.

SR: Bogaroški: Ratarima je oduzeto pravo na žalbu za licitiranu zemlju

Novi Sad - Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški saopštio je da će Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu doneti veće probleme nego što se moglo pretpostaviti zato što je tim aktom uskraćeno pravo poljoprivrednicima na žalbu na odluku o davanju zemlje u zakup. Prema njegovim rečima, usvojenim izmenama zakona doslovno je ukinuta mogućnost žalbe tako što se stav zakona koji ovo pravo utvrđuje poziva na stav zakona u kojem je takva mogućnost izbrisana. On smatra da je neophodno da se donese novi zakon u saglasnosti sa poljoprivrednicima i stručnjacima ne za par meseci, ne posle izbora, nego odmah, jer će šteta biti nesaglediva.

AgroNews

medijski izvori: