magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
24.09.2016.

SR: Pad cene kukuruza

Novi Sad - Cena kukuruza na Produktnoj berzi nastavlja tendenciju pada. Pad je veoma veliki i očigledno da se neće zaustaviti sve dok ne dođe na prihvatljiv nivo za najveći segment tražnje na našem tržištu, a to su izvoznici. Poslednja zaključena cena ove robe na berzi u Novom Sadu iznosila je 15,00 din/kg bez PDV, pri čemu na bazi kandidovanih naloga za kupovinu ni ova cena nije više atraktivna za tražnju. Podsetimo, krajem avgusta cena kukuruza je iznosila 20,50 din/kg bez PDV, što znači da je današnja cena u odnosu na pre samo mesec dana niža za čak 27%. Prosečna nedeljna cena trgovanja iznosila je 16,96 din/kg ( 15,42 bez PDV), što je pad u odnosu na prosečnu cenu ove robe od 8,19%.

Produktna berza

06.09.2016.

Austrija: Ruprehter: Britanci otišli, ukinimo sankcije Rusiji

Beč - Ministar poljoprivrede Austrije Andre Ruprehter pozvao je predstavnike EU da iskoriste Bregzit kao “odskočnu dasku” za ukidanje sankcija Rusiji. On je naveo da se Velika Britanija uvek držala suprotne pozicije po pitanju antiruskih sankcija, prenosi Sputnjik. ”Treba se vratiti normalnim ekonomskim odnosima sa Rusijom. Britanci su uvek bili pristalice stroge linije, da tako kažem, linije SAD prema Rusiji”, rekao je Ruprehter. On je naglasio da austrijski kancelar Kristijan Kern treba da pokrene pitanje ukidanja ili barem slabljenja antiruskih sankcija na nivou saveta šefova država i Vlada zemalja EU. Očekuje se da Ruprehter u oktobru poseti sajam hrane “Zlatna jesen” u Moskvi.

AgroNews

06.09.2016.

SR: Od 2017. svinje neće biti vakcinisane protiv kuge

Novi Sad - Od 2017. godine u Srbiji će, ako sve bude po planu, prestati vakcinacija svinja protiv bolesti kuge, što će omogućiti izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije, rečeno je u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede. Kako nam je rečeno, veterinarske stanice će do kraja godine vakcinisati sve svinje sa očekivanim stopostotnim obuhvatom. Tako zaštićena populacija ovih životinja biće otporna na eventualno izbijanje žarišta u toku 2017. godine. U Upravi za veterinu podsećaju da žarišta bolesti nema već nekoliko godina. Poslednji slučaj zabeležen je u novembru 2010. Program suzbijanja klasične kuge svinja, uz primenu sveo buhvatne vakcinacije započet sredinom 2006. godine.

Agrosmart

29.08.2016.

SR: UNIJA: Izvoz suncokreta NE TREBA zabraniti

Sremska Mitrovica - Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice uputila je nakon jučerašnjeg sastanka svog rukovodstva otvorenu podršku Vladi i ministarstvima da se dozvoli izvoz suncokreta, bez razlike na zahteve uljara. U razgovoru sa rukovodstvom ove Unije smo saznali da su oni „pročitali” špekulativnu nameru uljara - što su pokazali i zahtevom da se izvoz ulja zabrani u BiH, a izvoz u Mađarsku se i ne pominje, iako se zna da će biti izvezeno oko 20.000 tona u ovu zemlju. Saopštenje, koje je potpisao predsednik IO Unije PP Zlatan Đurić, prenosimo u celini.

„Iskazane zahteve od strane prerađivača suncokreta da se administrativno spreči izvoz zrna suncokreta u Bosnu i Hercegovinu ocenjujemo kao krajnje neposlovne i podržavamo Vladu RS. odnosno njena ministarstva poljoprivrede i trgovine, da takvu odluku ne donesu. Iznenađeni smo što zabranu izvoza traže uljare koje su minule decenije imale neopravdano veliku podršku državne administracije.To se sastojalo u sledećem:

Pre šest godina usred žetve suncokreta dobile su povoljnije kriterijume za otkup zrna i ratare su umanjenjem vlage i primesa u zrnu suncokreta oštetili za 12.000 tona zrna suncokreta. Pre toga su četiri godine imali otkupnu cenu suncokreta po 12din/kg.

Iako država, tojest Robne rezerve, uljarama uredno plaća lager ulja, poznato je da oni tu robu nemaju na lageru iako se u vlasništvu države vodi više od osam miliona litara ulja.

Nizak nivo poslovnosti uljare su iskazale izdavanjem u zakup svojih prerađivačkih kapaciteta, očekujući da će ovim uslužnim poslom uticati na nižu otkupnu cenu suncokreta, kao i plasiranjem neistina u javnosti "da je realna otkupna cena suncokreta 25din/kg, kao što je u okruženju", što nije tačno.Nemamo ni pomisao da će Vlada zabraniti izvoz suncokreta, pa uz dozvolu izvoza predlažemo da Republička direkcija za robne rezerve odmah pusti na tržište osam miliona litara ulja, po ceni od 85 dinara za litar. Od ovog novca država može ponovo kupiti ulje od uljara koje bi ratarima priznale cenu od 35-37 din/kg suncokreta. Uljare bi ovim poslom došle do novca za kupovinu 20.000 tona suncokreta, a Robne rezerve bi obnovile svoj lager. Da ne ispadne da se mešamo u poslovanje uljara, ali izdavanjem u zakup svojih prerađivačkih kapaciteta i skladišta one su omogućile da "Bimal" iz Brčkog postane lider u regionu , jer će ulje prodati u Tursku, gde je skuplje i gde je velika potražnja. Izvoz zrna suncokreta u Bosnu i Hercegovinu je za nas ratare ekonomski značajan i spašava proizvodnju ove uljarice u Srbiji na očekivanih oko 200.000 hektara. Zbog toga i podržavamo odbacivanje ovog zahteva uljara.”

Agroservis

03.08.2016.

SR: Plantaža lavande i smilja i u Srbiji

Stara planina - Iako se lavanda pretežno gaji na mediteranu, postoji mesto u Srbiji gde osmu godinu zaredom ovo lekovito bilje daje odlične prinose i kvalitet etarskog ulja. Najveća plantaža lavande na Balkanu se nalazi upravo na Staroj Planini. Osim lavnade, ovde se plantažira i smilje zahvaljujući veri, istrajnosti, radu i velikom uloženom novcu Ljiljane Petrović. Ulaganja se prema njenim rečima isplate u trećoj godini od momenta sadnje. Imajući na umu da je ovo ulje organskog kvaliteta, cena za jedan kilogram ulja od smilja je od 1.350 do 1500 evra, dok se za lavandu plaća od 70 do 90 evra. Sve količine etarskog ulja, dobijenog sa ove plantaže završe na tržištu Belgije.

AgroNews

medijski izvori: