magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
30.08.2014.

HR: Osječka berza; pšenica 19,61 dun/kg

Osijek - Na Robnoj berzi u Osijeku juče se trgovalo sa terminskim ugovorima koji se moraju namiriti fizički na dan 20.10.2014. godine i to 1.000 tona merkantilne pšenice po ceni 1,27 kn/kg (19,61 din/kg).

Za terminski ugovor koji se mora namiriti fizički na dan 20.02.2015. za merkantilnu pšenicu bila je ponuda kupovine 500 tona po ceni 1,36 kn/kg (21,00 din/kg), ali ponude prodaje nije bilo. Ponude prodaje i kupnje za merkantilnu pšenicu nije bilo za terminski ugovor koji se mora namiriti fizički na dan 20.05.2014. godine, kao ni za Spot trgovinu.

Prema modelu rada Robna berza u Osijeku na bazi ponude i potražnje trguje svakog četvrtka.

AgroServis

30.08.2014.

SR: Suncokret na Produktnoj berzi 31,90 din/kg

Novi Sad - Trgovina ovogodišnjim rodom suncokreta na Produktnoj berzi u Novom Sadu – prodato je 225 tona po 31,90 din/kg sa PDV-om, najavljuje mirniju sezonu otkupa ove uljarice u odnosu na iste dane prošle godine. Ostvarivanjem trgovine suncokretom sa većom cenom od 4,10 din/kg, u odnosu na prošlogodišnju kada je suncokret prodavan po 27,80 din/kg, stigla je i dobra poruka ratarima koji su u aprilu najavljivali bojkot setve ove uljarice. Prava žetva još nije krenula, a stručnjaci kažu da će otegnuti i do kraja oktobra i da kiše koje se najavljuju mogu pokvariti ovaj ratarski posao i umanjiti rod. U 2013/2014. izvezli smo oko 120.000 zrna suncokreta u periodu od 5-6 meseci. Ove sezone ratari i otkupljivači bi najviše voleli da zrno što pre stigne do uljara i da do berbe kukuruza oslobode lagere. Uljare su spremne da prihvate zrno sa „otvorenom cenom”.Prošle godine zrno suncokreta je izvezla 81 kompanija, a ove godine to, izgleda, neće biti slučaj. Otkupljivači su ratarima plaćali različite cene od 27 – 35 dinara po kilogramu, a neki su u izvozu ostvarili cenu od 42,50 dinara po kilogramu suncokreta.

AgroServis

19.07.2014.

SR: Aflatoksin 0,25

Beograd - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine odlučilo je da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku poveća sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu jer je po do sada važećem pravilniku, 1. jul bio prekratak rok da proizvođači mleka usklade nivo aflatoksina sa EU standardima, izjavila je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

«U pitanju je bio ambiciozan plan prethodnog ministra poljoprivrede Dragana Glamočića da se efekti izmenjenog pravilnika o kvalitetu hrane za životinje, koji je izmenjen u aprilu, oseti veoma brzo, za samo tri meseca, i na kvalitetu mleka», rekla je ona. Ministarka je istakla da je po pitanju nivoa aflatoksina u mleku «napravljen značajan napredak, ali ne i dovoljan da se postigne potpun

efekat, i dodala da je je Cilj da što pre dostignemo nivo od 0,05 mikorograma po litru mleka i da će ministarstvo poljoprivrede učiniti sve da se rešavanju tog problema priđe sistemski». Bogosavljević je kazala kako očekuje da taj cilj bude postignut i pre kraja godine, do kada je previđeno važenje novog pravilnika. Međutim, pokrajinska vlada protestuje zbog odluke Ministarstva poljoprivrede o povećanju nivoa aflatoksina u mleku i traži da se ta maksimalna dozvoljena vrednost vrati sa 0,25 na 0,05 mikrograma po kilogramu. Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski je na vandrednoj konferenciji za novinare istakao da nije bilo nikakvog razloga da resorno ministarstvo donese pravilnik, objavljen 14. jula, prema kojem je maksimalno dozvoljena količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje sa prethodnih 0,05 povećana na nivo od 0,25 mikrograma po kilogramu, jer kako je rekao, kukuruz prošlogodišnje proizvodnje je ispravan a uz to su se i naši proizvođači mleka u junu adekvatno pripremili za primenu pravila o «nivou 0,05». Bugarski je tu odluku, koja će važiti do kraja ove godine, ocenio kao «nedostatak politike» koju vodi aktuelno Ministarstvo poljoprivrede u srpskom agraru. Pokrajinska vlada traži da resorno ministarstvo objavi gde su žarišta aflatoksina u Srbiji, pošto ih u Vojvodini, kako je naveo Bugarski nema, kao i da se nedeljno objavljuje kolike su količine uvezenog mleka u Srbiju i koji su nivoi aflatoksina u tom mleku koje na domaće tržište stiže iz inostranstva.

AgroNews

16.07.2014.

Rusija: Depardje proizvodi vodku

Saratov - Francuski glumac Žerar Depardije, koji je više od godinu i po ruski državljanin, namerava da u novoj domovini pokrene sopstvenu proizvodnju votke. I to ne bilo koje, već ekološke. On je naveo da će njegov pogon za proizvodnju ovog žestokog, ali zdravog pića biti u jugozapadnom ruskom gradu Saratovu.

«Votka će biti proizvedena od ekološki čistih sastojaka i planinske vode. To će biti moje prvo iskustvo u proizvodnji žestokih pića i nadam se da ću uspeti», istakao je Depardije. Francuski glumac je prethodno najavio da će u oktobru u Moskvi otvoriti prvi u lancu restorana pod nazivom «Žerar».

AgroNews

16.07.2014.

SR: Pajtić povukao predlog za sekretara

Novi Sad - Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić povukao je predlog da Milan Matavulj bude potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu. Nakon konsultacija sa koalicionim partnerima, Pajtić je povukao predlog za izbor novog potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, navodi se u saopštenju za javnost iz Pajtićevog kabineta. Dodaje se da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nastaviti normalno da obavlja poslove iz svoje nadležnosti. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najavio je da će sazvati sednicu pokrajinskog parlamenta, jer je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić dostavio kadrovsko rešenje.

AgroNews

medijski izvori: