magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
22.10.2014.

SVET: Rekordna proizvodnja soje

SAD, Brazil, Argentina - Prinos soje u svetu, koji bi trebalo da dostigne istorijski maksimum od 280 miliona tona, mogao bi prvi put u poslednjih četvrt veka da zadovolji potražnju. Tako bi se konačno uspostavila ravnoteža na tržištu. Soja se u svetu gaji na 100 miliona hektara površine, na četvrtom mestu iza pšenice, kukuruza i pirinča. Najveći proizvođač su SAD, sa proizvodnjom od 85 miliona tona na površini od 30 miliona hektara. SAD, Brazil i Argentina zajedno daju 80 odsto ukupne svetske proizvodnje soje, uglavnom GMO sorte. Evropa je mali proizvođač soje, sa udelom od svega dva odsto u svetskoj proizvodnji. Najveći uvoznici soje u svetu su Kina, Evropska unija i zemlje jugoistočne Azije.

AgroNews

22.10.2014.

Hrvatska: Mandarine i preko neta

Dolina Neretve - Hrvatski proizvođači organizovali su direktnu prodaju svojih mandarina preko interneta i na Fejsbuku. Tako se sada mogu pronaći najkvalitetnije mandarine po istim cenama kao i u trgovinskim lancima. Jedan od njih rekao je da je od početka berbe, u protekle četiri nedelje, prodao 350 paketa. “Jedino što mi ljudi uzvraćaju su pozitivne impresije jer godinamanisu pojeli dobru mandarinu, za šta su nažalost krivi veletrgovci i sistem koji je namešten tako da se preko njih prodaje mandarina, a oni prodaju drugu, treću, četvrtu ili petu klasu u prodavnicama’ , rekao je neretvanski voćar koji je hteo da ostane anoniman zbog velikog broja narudžbina na koje mora da odgovara.

TPortal

22.10.2014.

SR: Državne njive u Vojvodini vrede kao Telekom

Novi Sad - Posle restitucije i vraćanja otete imovine, u kojoj stari vlasnici potražuju 140.000 ha njiva, u Vojvodini će ostati pravo bogatstvo poljoprivrednog zemljišta, a pitanje je kako to na najbolji način iskoristiti i unovčiti. Elem, posle denacionalizacije preteći će oko 200.000 ha poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u Vojvodini. Ako bi se te njive sve prodale po 10.000 evra/ha, koliko se sada plaćaju, njive bi vredele kao Telekom – dve milijarde evra. Međutim, ako isključimo prodaju strancima, ostaje mogućnost da država kroz kredite pomogne domaćim poljoprivrednicima da kupe njene njive. Ako ih pak bude izdavala, u Vojvodini će naplatiti oko 50 miliona evra godišnje.

Dnevnik

22.10.2014.

Rusija: Obračun s Mekdonaldsom

Moskva - Kremlj je nastavio svoj obračun sa Mekdonaldsom “mobilizacijom” više stotina inspektora i njihovim upadom u 200 restorana američkog lanca širom Rusije. Kako piše portal “Siti ej em”, u pitanju je nastavak odmazde zbog sankcija uvedenih Rusiji

u jeku ukrajinske krize, a inspekcije su vršene po različitim osnovama. Najviše ih je izvršeno zbog navodnih prijava o lošoj higijeni i kršenjem fitosanitarnih propisa, ali je u neke restorane po prvi put stigla i finansijska inspekcija koja češlja knjige. Mekdonalds, kao simbol američkog kapitalizma, ima 440 restorana u Rusiji, koja je prema godišnjem izveštaju kompanije iz 2013. među sedam najvećih tržišta izvan SAD-a i Kanade.

B92

22.10.2014.

Rusija: STOP za goveđe prerađevine iz EU

Moskva - Rusija će od danas proširiti spisak namirnica koje ne mogu da se uvoze iz zemalja Evropske unije, dodavanjem proizvoda od goveđeg mesa, odrezaka i koštanog brašna. Embargo na uvoz tih proizvoda Rusi su obrazložili nezadovoljstvom kvalitetom tih prozvoda koji su se na rusko tržište uvozili iz EU,Takođe su ukazali da pregovori između predstavnika EU i Rusije u Litvaniji nisu ispunili očekivanja ruske strane, a nisu garantovana ni pravna sredstva u budućnosti. O zabrani je odlučila ruska veterinarska i fitosanitarna služba Roselhoznadzor. Ruski veterinari tvrde da su u 17 slučajeva u uvezenim goveđim proizvodima potvrđene zabranjene supstance - kadmium, olovo, listerija i salmonela.

AgroNews

22.10.2014.

Hrvatska/Slovenija: Završen rat oko Istarskoh pršuta

Istra - Hrvatski i slovenački proizvođači postigli su sporazum oko Istarskog pršuta. Ključni rezultati dogovora hrvatskih i slovenačkih proizvođača, odnosili su se na naziv proizvoda koji će glasiti Istarski pršut/Istrski pršut, proširenje područja proizvodnje na slovenački deo Istre i označavanje proizvoda žigom koji je jedinstven za celo područje proizvodnje, a koji je obavezan za sve proizvođače. “Istarski pršut je autohtoni proizvod i nigde u svetu ne proizvodi se onako kako se to radi u Istri”, rekao je župan Valter Flego, i dodao kako je ovim sporazumom dodatno naglašena važnost i činjenica da Istarski pršut pripada teritoriji, a ne državama.

TPortal

22.10.2014.

SR: Pala carina na uvoz svinja iz EU

Beograd - Vlada Srbije spustila je carinu na uvoz živih svinja težine do 50 kilograma iz Evropske unije na pet posto, a ova odluka će važiti do 15. marta 2015. godine. Takvo rešenje Vlada je donela 4. septembra, a samo dan nakon toga, odluka je objavljena u Službenom glasniku. U Upravi carina kažu da su od 5. septembra do 13. oktobra u Srbiju uvezene 2.743 žive svinje, čija je ukupna težina gotovo 70 tona. Bivši ministar poljoprivrede Goran Živkov ocenjuje da je ovo dobra mera doneta u pravom trenutku, jer cena svinjetine u EU pada, a u Srbiji raste, tako da naši proizvođači mesa imaju priliku da kupe svinje za tov jeftinije koje će kasnije izvesti u Rusiju po skupljoj ceni.

AgroNews

22.10.2014.

SR: GMO kuca na vrata, da li otvaramo?

Beograd - Nakon što je u Izveštaju EK o napretku Srbije konstatovano da regulativa o GMO nije

usklađena sa evropskim standardima, to pitanje se ponovo našlo u žiži. Stručnjaci smatraju da treba biti oprezan i ne treba žuriti. Važećim zakonom o GMO, naime, u Srbiji su zabranjeni i proizvodnja i promet takvih proizvoda, a kako je rečeno u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u pripremi je novi zakon koji rešava to pitanje, ali ne žele da otkrivaju detalje. Prema osnovnim odredbama aktuelnog Zakona o GMO, nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od GMO ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije.

AgroNews

medijski izvori: