magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
14.04.2016.

SAD: Jagode najzagađenije pesticidima

Vašington - Jagode su na vrhu ovogodišnje liste proizvoda u SAD sa najviše ostataka pesticida, saopštila je Radna grupa za zaštitu životne sredine (EWG). Tako su se jabuke spustile na drugo mesto, posle pet godina na čelu liste “Prljavih 12”. Grupa je analizirala rezultate testa više od 35.200 uzoraka voća i povrća koje je obavilo američko Ministarstvo poljoprivrede. Skoro svi uzorci neorganski gajenih jagoda - 98 procenata, imali su tragove pesticida, a 47 odsto uzoraka ostatke 10 ili više pesticida. U nekim uzorci ma nađeni su ostaci i po 17 vrsta pesticida. Suprotno tome, na čelu liste “Čistih 15” je avokado, sa manje od jednog procenta uzoraka u kojima je uopšte nadjen neki pesticid.

AgroNews

14.04.2016.

HR: Voda skuplja od mleka - zaklali 6.000 krava

Zagreb - Zbog niske otkupne cene mlekari u Hrvatskoj su u velikom problemu, smanjuju stočni fond, a iznose podatke da je za samo tri meseca zaklano čak 6.000 krava. Nakon što su prerađivači nedavno smanjili otkupnu cenu mleka za 10 odsto, rad, trud, znoj i trošak mlekara u litri sirovog neprerađenog mleka sada je prosečno samo dve, a u najboljem slučaju 2,27-

2,30 kuna. S druge strane, pola litre flaširane vode, prirodnog resursa koji je samo natočen u plastičnu flašicu, na policama većine trgovina košta 4,99 kuna. Tako proizvođačima njihovo obezvređeno mleko ostavlja “gorak ukus u ustima” pa nastavljaju sa zatvaranjem farmi i prisilnom rasprodajom muznih krava i njihovim klanjem.

B92

14.04.2016.

SR/Kina: Naša rekija ide u Kinu

Beograd/Šangaj - Posle dve godine priprema u Šangaju je otvorena franšizna prodavnica “Rakia Bara” – “Rakia&Co”. U franšiznoj prodavnici brenda “Rakia&Co” u Šangaju prodavaće se 11 različitih ukusa ovog napitka u specijalno dizajniranim čokanjima. Branko Nešić, vlasnik koncepta “Rakia Bar”, kaže da su sa poslovanjem u Šangaju krenuli lagano kako bi se upoznali sa kineskim tržištem koje je “potpuno drugačije od svih ostalih”. ”Svih 11 ukusa rakije mogu da se probaju na licu mesta, tako da je to dobra uvertira za bar. Primalac franšize je kineska firma, a trebalo nam je dve godine dok nismo savladali sve administrativne prepreke, prikupili posebne analize proizvoda i dozvole”, objašnjava Nešić.

Ekapija

14.04.2016.

SR: Pomoć mladim poljoprivrednicima

Vladičin Han - U sklopu projekta “Divac poljoprivredni fondovi u Vladičinom Hanu” – Fondacija “Ana i Vlade Divac” raspisan je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava mladima. Pravo da konkuriše imaće starosna populacija od 20 do 40 godina, koja se bavi ili namerava da se bavi poljoprivredom, bez obzira koja grana je u pitanju. Biće odobreno najmanje 13 grantova od po 180.000 dinara. Pomoć je u robi a podrazumeva nabavku stoke, materijala za rad, opreme, građevinskog materijala za poljoprivredne objekte i slično. Prednost u dobijanju bespovratnih sredstava imaće oni koji su nezaposleni ili bez stalnih primanja,sa iskustvom u poljoprivrednoj delatnosti. Konkurs je otvoren do 26. aprila.

AgroNews

14.04.2016.

SR: Poljomašine na poklon malinarima

Prijepolje - Turska razvojna agencija TIKA donirala je 23 poljoprivredne mašine prijepoljskim malinarima. Lokalna samouprava je prošle godine konkurisala kod TIKE sa projektom za nabavku poljoprivrednih mašina namenjenih malinarima, kojih je u Prijepolju sve više. Njihovom odlukom mašine su podeljene članovima Udruženja malinara ”Zlatna malina“ iz Prijepolja. ”Projekat je vredan četiri miliona dinara, a odnosi se na nabavku 23 poljoprivredne mašine.

- Mislim da je to dobra pomoć za razvoj poljoprivrede i malinarstva, jer malinarstvo je poslednjih godina kod nas u ekspanziji i ovakav vid pomoći će dosta značiti za naše poljoprivrednike“, kazao je član Opštinskog veća Esad Hodžić.

AgroNews

medijski izvori: