magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
17.04.2015.

SR: "Mačkov" portugizer osvojio srebro u Pečuju

Portugizer‚ - U bajkovitom ambijentu Žolnaji četvrti, prostoru koji je nekad bio fabrika čuvenog porcelana, a potom renoviran i pretvoren u čitav niz muzeja, galerija i kulturni centar grada Pečuja, na jugu Mađarske, održan je i ove godine događaj koji objedinjuje sve proizvođače vina od sorte grožđa portugizer – „Portugieser du Monde“.

U prvom delu događaja organizovano je takmičenje vina, u okviru kog je međunarodni žiri ocenjivao uzorke portugizera iz Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke, Srbije itd. Portugizer iz Mačkovog podruma iz berbe 2014. je dobio srebrnu medalju! Na organizovanom izlaganju vina Mačkov Portugizer je među gostima pobudio veliko interesovanje i dobio brojne pohvale. Posebno im se dopao miris bogat notama maline i ruže, svetla purpurna boja i voćne arome. Ovo je samo još jedna u nizu potvrda kvaliteta i posebnosti vina koja dolaze iz Mačkovog podruma. Nagrađeno vino može se degustirati u svim boljim restoranima, prodavnicama, ali i u autentičnom fruškogorskom ambijentu vinarije u Irigu.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

16.04.2015.

Kina: Zemljište prekomerno zagađeno pesticidima

Peking - Zagađenje poljoprivrednog zemljišta u Kini se pogoršava, uprkos konstantnim naporima da se smanji upotreba veštačkih đubriva i pesticida. Zbog toga je kinesko ministarstvo poljoprivrede apelovalo je na poljoprivrednike da se okrenu organskim alternativama. Međutim, stručnjaci tvrde da će ostvarenje ovakvih ciljeva vlade imati negativne efekte na proizvodnju hrane, što je ključni prioritet u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, ocenjuje Rojters. Prekomerno korišćenje hemijskih đubriva i pesticida je, međutim, uzrokovalo zagađenje voda i zemljišta teškim metalima, kao i pesticidima koji se zadržavaju na hrani, ugrožavajući javno zdravlje i poljoprivrednu proizvodnju.

AgroNews

16.04.2015.

EU: Evropljani bace 90 miliona tona hrane

Brisel - U EU svake godine propadne 89 miliona tona hrane, dok 16,9% stanovnika zemalja Unije živi ispod granice siromaštva. Hranom koja svake godine ode u smeće moglo bi se snabdeti više od 150 miliona ljudi. U želji da se hrana sačuva, u EU je pokrenuta inicijativa kojom bi proizvođačima i distributerima bila omogućena donacija takve hrane ili njena prodaja po najviše 60% tržišne cene. Tako bi povrće lošeg kvaliteta, jogurt kom ističe rok trajanja i druga hrana mogli biti donirani ili prodati po sniženim cenama u korist organizacija koje se bave humanitarnom pomoći. Platforma kojom se želi sačuvati hrana pokrenuta je već u Francuskoj, Holandiji, Engleskoj, Irskoj i Škotskoj.

AgroNews

16.04.2015.

SR: Za zalivanje 93 miliona dinara

Novi Sad - Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede odobrio je, u okviru prolećne linije kreditiranja, 71 kredit poljoprivrednicima ukupne vrednosti 93 miliona dinara, za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje. Krediti su odobreni pod povoljnim uslovima, sa kamatnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou a korisnicima je ugovore uručio direktor Fonda Jožef Sabo. Za nabavku opreme u vrednosti do pet hiljada evra, odobreni su krediti sa grejs periodom od devet meseci i rokom otplate 24 meseca, objavljeno je na sajtu vojvođanske vlade. Kod nabavke opreme čija vrednost iznosi od pet do 15 hiljada evra, rok otplate kredita je 30 meseci, sa grejs periodom od 12 meseci.

Dnevnik

16.04.2015.

Kina - Francuska: Kinezi spasavaju prodaju konjaka

Pariz/Peking - Francuski proizvođač alkoholnih pića Remy Cointreau u periodu januar-mart ove godine osetno je povećao prodaju zahvaljujući oporavku svog tržišta u Kini, posle dve godine pada usled antikorupcijskih mera koje je uvela vlada u Pekingu. Prodaja marke remi marten, koja je glavni izvor profita za ovu kompaniju, skočila je 38,7 odsto u odnosu na isti period godinu ranije, prenosi Rojters. Visoka stopa rasta prodaje konjaka remi marten duguje se, između ostalog, i povoljnoj uporedivoj osnovi, budući da je u istom periodu prošle godine (januar-mart 2014) bila u padu 32,3 odsto, precizira se u saopštenju ovog francuskog proizvođača konjaka, likera i šampanjca.

AgroNews

16.04.2015.

SR: Ljajić: 70 odsto uvezenog mleka dolazi iz BiH

Vršac - Sedamdeset odsto uvezenog mleka u Srbiju dolazi iz Bosne i Hercegovine, a 30 odsto iz zemalja Evropske unije, izjavio je u Vršcu ministar trgovine Rasim Ljajić. “Sproveli smo niz analiza vezanih za uvoz mleka i mlečnih proizvoda, s obzirom na informacije koje smo dobijali od proizvođača. Kada smo sproveli kontrolu ispostavilo se da je svega 30 odsto povećan uvoz iz zemalja EU a da 70 odsto tog mleka dolazi iz BiH”, rekao je Ljajić. Ministar je naglasio da to našu državu ograničava u donošenju odluka ili mera prema zemljama EU. “Mi nemamo osnov da donosimo mere prema EU jer se ne radi o količini koja bi mogla da bude osnov za uvođenje restriktivnih mera za uvoz.

AgroNews

15.04.2015.

SR: Zaplenjeno preko dve tone pilećeg mesa u Raškoj

Raška - Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa pripadnicima policije, sinoć su, na pravcu iz Leposavića prema Raškoj, zaplenili nelegalnu pošiljnu mesa upućenu u Novi Pazar.

U kombi vozilu, pronađen je 171 paket smrznutih pilećih bataka (težine po 15 kilograma) odnosno 2.565 kilogram mesa sa deklaracijom na stranom jeziku i bez prateće dokumentacije. Takođe, u kombi vozilu pronađeno je i 15 paketa zamrznutog belog pilećeg mesa (težine po 12 kilograma), odnosno 180 kilograma mesa, poreklom iz Brazila, sa stranom deklaracijom i bez prateće dokumentacije.

Roba je kupljena na tertoriji Kosova i Metohije, a transportovana je radi dalje prodaje za Novi Pazar. Veterinarska inspekcija oduzela je pileće meso jer prema zakonu nepravilno deklarisano se karakteriše kao nebezbedno za ishranu ljudi. Zaplenjeno meso biće neškodljivo uništeno. Protiv Novopazrca koji je vozio kombi sa piletinom biće podignuta prijava kod nadležnog suda.

Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

medijski izvori: