magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
13.12.2014.

SR: Država pušta 30.000 tona pšenice

Beograd - – Da bi se stabilizovalo tržište pšenice, država će intervenisati s najmanje 30.000 tona – potvrdio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

– Uskoro će na sednici Vlade biti doneta odluka o intervenciji iz Robnih rezervi.

Od prošlog meseca, naime, cena hlebnog žita je ubrzano rasla i premašila vrednost s evropskih i svetskih berzi, što je izazvalo pometnju na našem tržištu. Iako je cena i kod nas počela da pada, Vlada će, sudeći po Ljajićevim rečima, ipak reagovati. Bilo je predloga da se ukinu carine na uvoz pšenice, ali oni očigledno nisu prošli, kao ni predlog da se na tržište izađe s najmanje 100.000 tona hlebnog zrna.

Ministar je naveo da u 2015. nije predviđen otkup pšenice jer te žitarice ima dovoljno na zalihama, ali da će država, ukoliko bude potrebno, izdvojiti novac i za tu namenu.– U Robnim rezervama trenutno ima oko 200.000 tona pšenice, a ta količina je dovoljna za dva meseca potrošnje u celoj Srbiji – istakao je on, i dodao da se godinama ta količina pšenice skladišti u silosima za potrebe države.

On je dodao da će za Robne rezerve u narednoj godini biti izdvojeno 1,13 milijarda dinara, od čega je gotovo polovina predviđena za nabavku osnovnih namirnica, uključujući i kukuruz.

Dnevnik

13.12.2014.

SR: Umro profesor Veselin Lazić

Novi Sad - Profesor Veselin Lazić umro je u Novom Sadu u 78. godini.

Bio je predavač na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu i organizator tematskih predavanja za poljoprivrednike, osnivač manifestacije "Proleće na čenejskim salašima" i filmskog festivala "Paunovo pero" u Gospođincima. Ostaće zapamćen kao neumorni organizator ravničarenja po vojvođanskim atarima i salašima i brižni čuvar kulture i istorije Vojvodine, sabrane u nekoliko zbornika.

RTV

11.12.2014.

SR: Uhapšeni zbog krađe 10.000 tona pšenice

Beograd - U akciji srpske policije rano jutros uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su oštetili Republičku direkciju za robne rezerve za 270 miliona dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, čime su Republičku direkciju za robne rezerve oštetili za oko 270 miliona dinara.

Uhapšeni su J. F. (1967) iz Velikog Gradišta, odgovorno lice privrednog društva 'Mili mlin' DOO Veliko Gradište, Z. D. (1970), bivša načelnica Odeljenja za urbanizam, komunalno stambene i imovinsko pravne poslove opštinske uprave opštine Veliko Gradište, V. S. (1956) iz Beograda, viši kontrolor kontrolne kuće

Prodavali žito koje je trebalo da skladište

Osumnjičeni su bili zaduženi za skladištenje žita, koje su prodavali i time oštetili državu za preko 2 miliona evra, po tadašnjem kursu.

'Jugoinspekt' AD Beograd i M. P. (1955) iz Beograda, službeno lice u Odeljenju za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve.

Blic

10.12.2014.

EU: Kazna za Britaniju zbog belog luka

London - Velika Britanija će u pomalo bizarnom sporu oko belog luka morati da plati kaznu EU od 15 miliona funti jer je manje nego što je trebalo carinila beli luk iz Kine. Britanija je naime uvozni beli luk klasifikovala kao smrznut a ne kao svež, što je zapravo bio. Kritičari EU u Britaniji kažu da slučaj “Drakuline takse”, nazvan tako jer se u bajkama beli luk koristi u borbi protiv vampira, ilustruje svu moć institucija EU i način na koji se sve češće odnose prema Britaniji. Torijevac Bill Ceš, vodeći evroskeptik među britanskim poslanicima, rekao je da su “tih 15 miliona funti mnogo novca a da je ‘Drakulina taksa’ samo još jedan primer onoga što postaje endemski problem”.

EurActiv

10.12.2014.

SR: “Potopiće nas reka evropskog mleka”

Beograd - Ukidanje kvota za proizvodnju mleka u Evropskoj uniji od 1. januara 2015. godine dovešće domaću mlekarsku industriju u vrlo tešku poziciju, upozorio je juče sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović. ”Onog trenutka kada te kvotepadnu, bićemo bukvalno pokriveni rekom mleka”, rekao je Budimović na Agrobiznis forumu u PKS, dodajući da država treba da preduzme mere da zaštiti naše mlečno govedarstvo. Kao primer za to koliki značaj i posledice može imati uvoz iz EU na tržište Srbije, Budimović je naveo da je u Srbiju za 10 meseci 2014. uvezeno surutke, koja je praktično nus proizvod pri proizvodnji sira, za čak 6,6 miliona dolara.

AgroNews

medijski izvori: