magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
12.09.2014.

EU: Obustavljene mere za hitnu podršku evropskim voćarima

Brisel - Evropska komisija suspendovala je mere podrške tržištu kvarljivog voća i povrća u vrednosti 125 miliona evra koje su uvedene pre manje od mesec dana kao odgovor na rusku zabranu uvoza nekih poljoprivrednih proizvoda. Komisija je obrazložila da je interesovanje bilo veliko ali da šema mora da bude obustavljena zbog nesrazmernog broja zahteva za podršku. Naime, zahtevi su za neke proizvode više puta premašili vrednost ukupnog prosečnog godišnjeg izvoza iz EU u Rusiju. Kako bi produžila efikasnost hitnih mera i ostvarila cilj stabilizacije tržišta za kvarljivo voće i povrće u svim članicama EU pogođenim ruskim embargom, Komisija će uskoro usvojiti novu, usmereniju šemu.

EurActiv

12.09.2014.

SR: Ko se sve javio za državne firme

Beograd - Za tri nedelje na adresu Agencije za privatizaciju potencijalni kupci dostavili su 126 pisama o namerama od kojih je 30 za poljoprivredne firme. “Knez Petrol” hoće da kupi PIK “Zemun”, Petar Matijević je zainteresovan za više od 10 poljoprivrednih preduzeća, firma iz Dubaija bi “Aviogenex”, a Rusi “Budimku”. Izvor “Blica” kaže da dominira kompanija “Matijević”, koja pokazuje interesovanje za imovinu više od 10 preduzeća koja imaju atraktivno poljoprivredno zemljište. Među njima su firme “Bačka Sivac”, PIK “Zemun”. Desetak pisama stiglo je i od firme “Teraprodukt61”. To preduzeće je zainteresovano za investicije u ratarsku i voćarsku proizvodnju u celoj Srbiji.

Blic

12.09.2014.

SR: Kilo meda i do 1.500 dinara

Beograd - Ove sezone meda u Srbiji, po svemu sudeći, neće biti ni za – lek. Hladno kišno vreme i poplave desetkovali su ovogodišnji prinos u košnicama, a pčelari ističu da pojedine vrste meda dostižu i neverovatnih 1.500 din/kg. Loša situacija i nestašica meda je i u regionu, ali i u celoj Evropi. Na rafovima je već sada manjak, bukvalno nema bagremovog, livadskog i lipovog meda. Gotovo sve što se nađe u prodaji biće iz zaliha od prošle godine i papreno skupo. ”Cena meda je u proseku od 600 do 800 din/kg, a kreće se i do 1.500 dinara, zavisno od vrste meda i regiona Srbije, a u Raškoj oblasti je najskuplja”, kaže Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

AgroNews

12.09.2014.

SR: Arapi grade i silos za pšenicu

Sivac - Arapska kompanija «Al Ravafed“ započela je u Poljoprivrednom preduzeću «Bačka“ u Sivcu geodetske pripreme za izgradnju silosa na Radnoj jedinici «Tvrdi put“. Direktor “Bačke“ Zoran Šćekić kaže da kompanija iz Abu Dabija namerava da na “Tvrdom putu“ podigne silos za smeštaj poljoprivrednih proizvoda kapaciteta 20.000 tona. Kako je rekao, očekuje se da investitor iz UAE, koji će preuzeti 2.215 hektara oranica u “Bačkoj“ po ceni od 6.995 evra po hektaru, uđe u posed do 1. oktobra. Predsednik sindikata “Nezavisnost“ u “Bačkoj“ Mlađen Svrkota navodi da će kompanija “Al Ravafed“ u Sivcu preuzeti samo oranice, iako je prvobitno bilo predviđeno da prisvoji i silos i dva kombajna.

AgroNews

05.09.2014.

Nemačka: Pekari prete Oktoberfestu

Minhen - Bavarski pekari koji pregovaraju o povećanju plata, zapretili su da će stupiti u štrajk za vreme festivala piva – Oktoberfesta. To bi ugrozilo proizvodnju peciva brecel. Brecel koji liči na perecu, tradionalno se jede uz pivo kao i male lepinje sa kobasicama i viršlama. ”Ako se ništa ne dogodi do polovine septembra onda će sve pekare da štrajkuju i biće nestašice brecela i malih lepinja na Oktoberfestu”, izjavio je predsednik sindikata bavarskih pekara Mustafa Ec. Sindikat pregovara o povećanje plata u 48.000 pekara u Bavarskoj. Poslodavci za sada predlažu povećanje od 6,5%. Festival piva počinje 20. septembra u Minhenu i svake godine privuče nekoliko miliona posetilaca.

AgroNews

medijski izvori: