magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
03.08.2016.

SR: Plantaža lavande i smilja i u Srbiji

Stara planina - Iako se lavanda pretežno gaji na mediteranu, postoji mesto u Srbiji gde osmu godinu zaredom ovo lekovito bilje daje odlične prinose i kvalitet etarskog ulja. Najveća plantaža lavande na Balkanu se nalazi upravo na Staroj Planini. Osim lavnade, ovde se plantažira i smilje zahvaljujući veri, istrajnosti, radu i velikom uloženom novcu Ljiljane Petrović. Ulaganja se prema njenim rečima isplate u trećoj godini od momenta sadnje. Imajući na umu da je ovo ulje organskog kvaliteta, cena za jedan kilogram ulja od smilja je od 1.350 do 1500 evra, dok se za lavandu plaća od 70 do 90 evra. Sve količine etarskog ulja, dobijenog sa ove plantaže završe na tržištu Belgije.

AgroNews

03.08.2016.

SR: Neobična poljoprivreda u bašti Muzeja Vojvodine

Novi Sad - Muzej Vojvodine ima jedinu arheobotaničku baštu na tlu Evrope, gde niču biljke koje su jeli neandertalci još pre 45.000 godina. Za sve je zaslužan Aleksandar Medović, arheobotaničar iz ove ustanove koji je pre nekoliko godina uzgojio jednozrnu pšenicu.”Dobio sam iz Izraela oko 50 zrna pšenice koje se koristila pre 8.000 godina. Ne donosi puno ploda, ali je izdržljivija od ovedanas koju su nam doneli Rimljani”, objašnjava arheobotaničar Aleksandar Medović. Bašta se širila, sada već ima više od 50 biljaka, ali i raznih vrsta korova koji su nicali od 45.000 godina pre nove ere pa do 17. veka i početka poljoprivredne proizvodnje kakvu danas poznajemo.

Blic

21.07.2016.

SR: Skok cene tovljenika

Mačva - Tovljenici u poslednjih pet dana u Srbiji su skuplji za 30-50 dinara po kilogramu i danas su klaničari farmerima u Mačvi platili 185 din/kg (sa PDV-om). Iako cena tovljenika brzo „skače”, gazdinstva koja se bave ovim poslom nisu zadovoljna, jer se, kako kažu, teško mogu nadoknaditi gubici iz prethodnih turnusa tova, kada je otkupna cena bila 100-120 dinara. U tom periodu je i cvetao uvoz živih svinja i mesa različitog kvaliteta. Foto: B92

Uvoz tovljenika je smanjen u poslednja dva meseca i to je povećalo kupovinu od domaćih farmera, a s obzirom da mnogi nisu imali tov zimi sada ponudu imaju samo veće farme. Tovljenici koje danas kupuju klaničari su izuzetno kvalitetni, a cena od 185 din/kg ne zahteva povećanje cene mesa i mesnih prerađevina. Međutim, od 200 dinara po kilogramu tovljenika bi ozbiljno uzdrmalo cene u mesarama.

Ako se rast nastavi, a očekuje se da može dostići baš 200 din/kg (sa PDV-om), država prema klanicama može intervenisati za puštanjem u prodaju svojih zaliha. Ako se ovaj scenario ne dogodi, a cena tovljenika poraste, mesna industrija će početi masovan uvoz iz zemalja koje subvencionišu izvoz sa 30-50 evra po tovljeniku.

AgroServis

04.07.2016.

SR: Dogovor kompanija “Sunoko” i “Agrana” moraće da sačeka

Beograd - Miodrag Kostić ne može da zaključi ugovor o prodaji kompanije “Sunoko” sa austrijskim “Agranom” sve dok Komisija za zaštitu konkurencije ne okonča postupak oko njihovog preuzimanja šećerane “TE TO” u Senti, kaže Miloje Obradović, predsednik komisije za zaštitu konkurencije. ”Podržavamo ulazak novih investitora u Srbiju, ali ćemo odluku o dozvoljenosti najavljene koncentracije između “Sunoka” i “Agrane” doneti nakon podnošenja prijave i ocene efekata koje ona može imati na tržištu Srbije. Memorandum o razumevanju koji su potpisali “Sunoko” i “Agrana”, sa čijom sadržinom nismo upoznati, ni na koji način ne utiče na ispitni postupak koji se vodi pred komisijom - naveo je Obradović.

AgroNews

15.06.2016.

SR: Stižu vakcine, vakcinacija od ponedeljka

Beograd - Evropska komisija odobrila je Srbiji 50.000 doza vakcina protiv bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis), pa se od ponedeljka može očekivati početak vakcinacije goveda, izjavio je danas savetnik predsednika Vlade Srbije i predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje te bolesti Dragan Glamočić.

"Danas imamo veoma lepu vest. EK je sinoć kasno odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina. Zahvaljujući Vladi Srbije, koja je po ubrzanoj proceduri donela uredbu, omogućen je uvoz i već od ponedeljka je realno očekivati i da počne vakcinacija na terenu", rekao je Glamočić

RTV

medijski izvori: