magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
19.07.2014.

SR: Aflatoksin 0,25

Beograd - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine odlučilo je da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku poveća sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu jer je po do sada važećem pravilniku, 1. jul bio prekratak rok da proizvođači mleka usklade nivo aflatoksina sa EU standardima, izjavila je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

«U pitanju je bio ambiciozan plan prethodnog ministra poljoprivrede Dragana Glamočića da se efekti izmenjenog pravilnika o kvalitetu hrane za životinje, koji je izmenjen u aprilu, oseti veoma brzo, za samo tri meseca, i na kvalitetu mleka», rekla je ona. Ministarka je istakla da je po pitanju nivoa aflatoksina u mleku «napravljen značajan napredak, ali ne i dovoljan da se postigne potpun

efekat, i dodala da je je Cilj da što pre dostignemo nivo od 0,05 mikorograma po litru mleka i da će ministarstvo poljoprivrede učiniti sve da se rešavanju tog problema priđe sistemski». Bogosavljević je kazala kako očekuje da taj cilj bude postignut i pre kraja godine, do kada je previđeno važenje novog pravilnika. Međutim, pokrajinska vlada protestuje zbog odluke Ministarstva poljoprivrede o povećanju nivoa aflatoksina u mleku i traži da se ta maksimalna dozvoljena vrednost vrati sa 0,25 na 0,05 mikrograma po kilogramu. Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski je na vandrednoj konferenciji za novinare istakao da nije bilo nikakvog razloga da resorno ministarstvo donese pravilnik, objavljen 14. jula, prema kojem je maksimalno dozvoljena količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje sa prethodnih 0,05 povećana na nivo od 0,25 mikrograma po kilogramu, jer kako je rekao, kukuruz prošlogodišnje proizvodnje je ispravan a uz to su se i naši proizvođači mleka u junu adekvatno pripremili za primenu pravila o «nivou 0,05». Bugarski je tu odluku, koja će važiti do kraja ove godine, ocenio kao «nedostatak politike» koju vodi aktuelno Ministarstvo poljoprivrede u srpskom agraru. Pokrajinska vlada traži da resorno ministarstvo objavi gde su žarišta aflatoksina u Srbiji, pošto ih u Vojvodini, kako je naveo Bugarski nema, kao i da se nedeljno objavljuje kolike su količine uvezenog mleka u Srbiju i koji su nivoi aflatoksina u tom mleku koje na domaće tržište stiže iz inostranstva.

AgroNews

16.07.2014.

Rusija: Depardje proizvodi vodku

Saratov - Francuski glumac Žerar Depardije, koji je više od godinu i po ruski državljanin, namerava da u novoj domovini pokrene sopstvenu proizvodnju votke. I to ne bilo koje, već ekološke. On je naveo da će njegov pogon za proizvodnju ovog žestokog, ali zdravog pića biti u jugozapadnom ruskom gradu Saratovu.

«Votka će biti proizvedena od ekološki čistih sastojaka i planinske vode. To će biti moje prvo iskustvo u proizvodnji žestokih pića i nadam se da ću uspeti», istakao je Depardije. Francuski glumac je prethodno najavio da će u oktobru u Moskvi otvoriti prvi u lancu restorana pod nazivom «Žerar».

AgroNews

16.07.2014.

SR: Pajtić povukao predlog za sekretara

Novi Sad - Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić povukao je predlog da Milan Matavulj bude potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu. Nakon konsultacija sa koalicionim partnerima, Pajtić je povukao predlog za izbor novog potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, navodi se u saopštenju za javnost iz Pajtićevog kabineta. Dodaje se da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nastaviti normalno da obavlja poslove iz svoje nadležnosti. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najavio je da će sazvati sednicu pokrajinskog parlamenta, jer je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić dostavio kadrovsko rešenje.

AgroNews

12.07.2014.

Švajcarska: STOP uvozu svinjetine!

Bern - Švajcarska je zabranila uvoz živih svinja iz nekoliko zemalja članica EU u pokušaju da zaustavi širenje afričke svinjske groznice. Švajcarska Administracija za bezbednost hrane saopštila je da je zabranjen uvoz iz Bugarske i Rumunije i pojedinih delova Letonije i Hrvatske. Zabranom će biti obuhvaćen uvoz živih svinja, njihovog mesa i ostalih prerađevina. Prema podacima Agencije UN za hranu i poljoprivredu, afrička svinjska groznica predstavlja pretnju po komercijalne farme svinja i od 2007. ovo oboljenje proširilo se Balkanom, Kavkazom i Rusijom. Ovo oboljenje primećeno je krajem juna u Letoniji kada su nedaleko od granice sa Belorusijom pronađena tri uginula vepra.

AgroNews

12.07.2014.

SR: Mediteranski moljac napada povrće

Pančevo - Ratari u Pančevačkom ritu suočili su se ove godine sa novim neprijateljem. Mediteranski moljac, štetočina koja napada uglavnom paradajz, krompir, plavi patlidžan i papriku, aterirao je u junu na povrće u plastenicima Poljoprivredne korporacije ”Beograd”. Reč je o nimalo naivnom protivniku koji prinos može da smanji do 80%, a ponekad i da potpuno uništi rod. Ova štetočina pojavila se u Srbiji 2012., kada je zadavala muke ratarima u Leskovcu i okolini. Protiv nje u beogradskom kombinatu bore se postavljanjem prepreka i prskanjem povrća. ”Preduzeli smo fitosanitarne mere, postavljamo mreže na ulazu u plastenik, a svakih sedam dana moraćemo da prskamo paradajz”, navode u PKB-u.

Politika

medijski izvori: