magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
25.11.2014.

SR: Zalog za kredit - budući rod

Beograd - Skupština Srbije usvojila je danas dva zakona iz oblasti poljoprivrede - zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivedne proizvodnje i o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

Jedna od novina usvojenog zakona o finansiranju poljoprivrede je uvođenje korišćenje zaloga na budućem rodu kao sredstvu za obezbeđenje pozajmice. Ugovor o finansiranju proizvodnje upisivaće se u registar ugovora o finansiranju, što će omogućiti proveru da li je određena parcela opterećena nekom obavezom.

Očekuje se da će učesnici u sistemu predžetvenog finansiranja biti pre svega primarni poljoprivredni proizvođači kao zalogodavci, dok će se kao zalogoprimaoci pojavljivati banke i prerađivači u oblasti biljne proizvodnje.

Zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fodna, kojim se reguliše ulov, zaštita i promet ribe, riblji fond se definiše kao prirodni resurs koji se izdaje korsnicima na osnovu javnog konkursa.

Uvoden je poseban račun za sredstva od izdatih dozvola u cilju kontrole namenskog trošenja sredstava, kao i posebna dozvola za rekreativni ribolov za ribarska područja u granicama zaštićenih područja.

Izvršene su izmene zakonskih odredaba koje definišu kazne prekršaje i privredne prestupe u smislu povećanja visine novčanih kazni kao važne mere u zaštiti i korišćenju ribljeg fonda.

Blic

24.11.2014.

SR: Stručnjaci upozoravaju: Zejtin nije gorivo!

Novi Sad - Prošle nedelje u Razglednicama (RTV) videli ste priču o poljoprivredniku iz Laćarka koji, kako bi uštedeo, u svoj traktor sipa jestivo ulje umesto dizel goriva. Zbog razlike u ceni, ušteda je zagarantovana, a da li ovde važi ona stara narodna da ko ne plati na mostu, plati na ćupriji, odnosno da li je ovo improvizovano gorivo štetno za mehanizaciju, pitali smo stručnjake.

Profesor Todor Janjić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu napominje kako nije prvi put da zemljoradnici u težnji da pojeftine proizvodnju, u svoju mehanizaciju sipaju biljno ulje. Navodi da su pre dvadeset godina na takvu ideju došli poljoprivrednici iz okoline Sombora, a epilog svega bio je 36 neispravnih traktora.

Janić dodaje da vlada Nemačke čak subvencioniše korišćenje biljnih ulja kao pogonskog goriva, ali se za te potrebe koriste posebno prilagođeni traktorski motori.

Profesor napominje da biljna ulja mogu da se koriste kao gorivo ali tek kada se uz pomoć metanola i baznog katalizatora od njega napravi biodizel koji ne šteti motoru. Ekonomista Ljubomir Marković smatra da je upotreba takvog goriva rešenje za vojvođanske zemljoradnike, jer sem što bi se uštedelo na gorivu, od njega bismo putem izvoza mogli i da zaradimo:

Zaključak je jasan: jestivo ulje nije pogonsko gorivo za mehanizaciju i u želji da uštedimo možemo samo napraviti veću štetu nego korist! Ipak profesor Janić dodaje, ukoliko već neko želi da smanji troškove neka to učini na pravi način. Biljna ulja na primer pogodna su za grejanje u kotlovima i sušarama i svakako manje štetna za okolinu.

RTV

medijski izvori: