magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
23.01.2015.

SR: Pčelari prepolovili izvoz meda

Beograd - Srpski pčelari su u prošloj godini na strana tržišta plasirali 1.500 tona meda što je manje za više od 50 odsto u odnosu na 2013. godinu. U 2013. je naime izvezeno 3.370 tona tog pčelinjeg proizvoda, izjavio je zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Milutin Petrović. “Prošlogodišnje poplave i elementarne nepogode desetkovale su proizvodnju, posebno u vreme paše bagrema, prošla godina je najgora za pčelare u poslednjih nekoliko decenija”, podsetio je Petrović. Prema njegovim rečima, u prošloj godini proizvedeno je svega 20 odsto normalne godišnje proizvodnje meda koja se kreće od 6.000 do 8.000 tona meda.

AgroNews

23.01.2015.

SR: Bogaroški: Uskladiti sistem podrške poljoprivredi

Novi Sad - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nastojaće da sa pokrajinskim fondovima uskladi sistem podrške poljoprivrednim proizvođačima u Vojvodini, kako bi ta pomoć bila još efikasnija i doprinela bržem razvoju agrara, izjavio je resorni pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški. Predstavljajući nove mere i podsticaje pokrajine u poljoprivredi on je na otvaranju naučno-stručnog skupa “Dobar dan, domaćine” na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu istakao da je, uprkos smanjenom pokrajinskom budžetu za ovu godinu, iznos namenjen poljoprivredi veći od lanjskog za oko 200 miliona dinara. Budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu iznosi sedam milijardi dinara.

AgroNews

23.01.2015.

Rusija: Ko je i zašto dizao cene?

Moskva - Rast cena nekih prehrambenih porizvoda, u uslovima embarga na hranu u Rusiji, kretao se od 10 do 150 odsto, kaže predstavnica Državnog tužilaštva Marina Gridnjeva. “Rezultati obavljenih provera pokazuju u celoj zemlji rast cena nekih namirnica - svinjetine, govedine, piletine, ribe, jaja, heljde, pirinča, mleka, ulja, šećera, tvrdih sireva, krompira, kupusa i drugih od 10 do 150 odsto”, ukazala je ona. Glavni tužilac, Jurij Čajka, naložio je tužilaštvima u Ruskoj Federaciji da od 20. do 23. januara organizuju provere u cilju otkrivanja i suzbijanja kršenja zakona u oblasti cena na domaćem prehrambenom tržištu, u prodavnicama najvećih kompanija maloprodajne trgovinske mreže.

AgroNews

23.01.2015.

SR: Opštine guraju uginule životinje pod tepih

Novi Sad - Mada je još od 2006. u EU, pa i u Srbiji, iz zvanične upotrebe izbačen termin „otpad animalnog porekla” i uveden novi „upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla”, utisak je, ceo sistem, koji u uređenim zemljama daje odlične rezultate, u našoj zemlji još uvek nije zaživeo. U teoriji, sistem doduše postoji, pošto su lokalne samouprave dužne da osiguraju bezbedno uklanjanje, sakupljanje kao i deponovanje sporednih proizvoda životinjskog porekla i njihovo dostavljanje do ovlašćenih preduzeća za bezbedno uništavanje ili preradu otpada. Međutim, lokalne samouprave tvrde da te dužnosti prevazilaze njihove finansijske sposobnosti.

Dnevnik

22.01.2015.

SR: Uvezeno meso bezbedno ili otpad?

Beograd - U 2014. godini u Srbiju je uvezeno 35.000 tona, kako ga nadležni nazivaju, mesa treće kategorije. Reč je o mesu koje se koristi isključivo za proizvode od mesa, koji će proći termičku obradu. Prevod sa evropske regulative na srpski napravio je problem, pa je zbog toga meso prevedeno kao mesni otpad, tvrde nadležni. “Proveren je izveštaj te sirovine kroz carinsku nomenklaturu i stvarno se pojavljuje termin “otpad”, ali nije u pitanju nikakav otpad već jestivi klanični proizvodi, proizvodi koji su dobijeni tokom proizvodnje i prerade mesa i mesnih proizvoda. I to je propisana sirovina, legalna sirovina u celom svetu pa i u Srbiji”, kaže Siniša Kotur iz Ministarstva poljoprivrede.

AgroNews

medijski izvori: