magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
21.07.2016.

SR: Skok cene tovljenika

Mačva - Tovljenici u poslednjih pet dana u Srbiji su skuplji za 30-50 dinara po kilogramu i danas su klaničari farmerima u Mačvi platili 185 din/kg (sa PDV-om). Iako cena tovljenika brzo „skače”, gazdinstva koja se bave ovim poslom nisu zadovoljna, jer se, kako kažu, teško mogu nadoknaditi gubici iz prethodnih turnusa tova, kada je otkupna cena bila 100-120 dinara. U tom periodu je i cvetao uvoz živih svinja i mesa različitog kvaliteta. Foto: B92

Uvoz tovljenika je smanjen u poslednja dva meseca i to je povećalo kupovinu od domaćih farmera, a s obzirom da mnogi nisu imali tov zimi sada ponudu imaju samo veće farme. Tovljenici koje danas kupuju klaničari su izuzetno kvalitetni, a cena od 185 din/kg ne zahteva povećanje cene mesa i mesnih prerađevina. Međutim, od 200 dinara po kilogramu tovljenika bi ozbiljno uzdrmalo cene u mesarama.

Ako se rast nastavi, a očekuje se da može dostići baš 200 din/kg (sa PDV-om), država prema klanicama može intervenisati za puštanjem u prodaju svojih zaliha. Ako se ovaj scenario ne dogodi, a cena tovljenika poraste, mesna industrija će početi masovan uvoz iz zemalja koje subvencionišu izvoz sa 30-50 evra po tovljeniku.

AgroServis

04.07.2016.

SR: Dogovor kompanija “Sunoko” i “Agrana” moraće da sačeka

Beograd - Miodrag Kostić ne može da zaključi ugovor o prodaji kompanije “Sunoko” sa austrijskim “Agranom” sve dok Komisija za zaštitu konkurencije ne okonča postupak oko njihovog preuzimanja šećerane “TE TO” u Senti, kaže Miloje Obradović, predsednik komisije za zaštitu konkurencije. ”Podržavamo ulazak novih investitora u Srbiju, ali ćemo odluku o dozvoljenosti najavljene koncentracije između “Sunoka” i “Agrane” doneti nakon podnošenja prijave i ocene efekata koje ona može imati na tržištu Srbije. Memorandum o razumevanju koji su potpisali “Sunoko” i “Agrana”, sa čijom sadržinom nismo upoznati, ni na koji način ne utiče na ispitni postupak koji se vodi pred komisijom - naveo je Obradović.

AgroNews

15.06.2016.

SR: Stižu vakcine, vakcinacija od ponedeljka

Beograd - Evropska komisija odobrila je Srbiji 50.000 doza vakcina protiv bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis), pa se od ponedeljka može očekivati početak vakcinacije goveda, izjavio je danas savetnik predsednika Vlade Srbije i predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje te bolesti Dragan Glamočić.

"Danas imamo veoma lepu vest. EK je sinoć kasno odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina. Zahvaljujući Vladi Srbije, koja je po ubrzanoj proceduri donela uredbu, omogućen je uvoz i već od ponedeljka je realno očekivati i da počne vakcinacija na terenu", rekao je Glamočić

RTV

08.06.2016.

SR: Mlekari traže produženje prelevmana

Beograd - Predstavnici mlekarske industrije Srbije zatražili su da se zadrže zaštitne mere – prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja EU i nakon 30. juna 2016. godine, kako bi se očuvala domaća sirovinska baza i pronašao održiv model očuvanja primarne proizvodnje mleka.

Jedinstven stav mlekarske industrije da je neophodno zadržati postojeći režim zaštitnih mera dogovoren je na jučerašnjoj sednici Grupacije mlekarske industrije PKS, koja okuplja vodeće proizvođače i prerađivače mleka u Srbiji.

Gubitak domaće sirovinske baze mlekarske industrije, stvara mogućnost da domaće tržište postane zavisno od uvoza mleka i mlečnih proizvoda, koji učestvuju u vrednosti minimalne potrošačke korpe sa oko 8,82 odsto, a prosečne potrošačke korpe sa 7,02 odsto. Rast cena mleka u inostranstvu imao bi direktan uticaj na povećanje troškova života u Srbiji, ocenili su predstavnici domaće mlekarske industrije.

Sednici Grupacije mlekarske industrije prisustvovali su i predstavnici Grupacije za stočarsku proizvodnju, koji se bave govedarstvom. Kako je istaknuto, stočarstvo u Srbiji je zasnovano na malim i srednjim gazdinstvima koja su vlasnici dve trećine uslovnih grla stoke. Udeo stočarstva u vrednosnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje iznosi oko 33,1 odsto, što je veoma malo s obzirom na raspoložive zemljišne površine. Smanjenje stočnog fonda utiče i na smanjenje broja zaposlenih na farmama koje proizvode sirovo mleko. Negativan efekat, osim manjka radne snage, ogleda se i u padu broja stanovnika i nepovoljnom prirodnom priraštaju u tim regionima.

PKS

29.05.2016.

Bugarska: Najbolji roze Balkana: Vinum rose 2015, Sremski Karlovci

Sofija - Kao i prošle godine, vina iz naše zemlje osvojila su veliki broj zlatnih medalja na regionalnoj smotri BIWC u Sofiji, a fruškogorsko vino ovenčalo se i velikom nagradom

novost najbolji roze balkana vinum rose 2015 sremski karlovci vinski magazin vino fino

Sudijske zabeleške Lin Gold

Na upravo završenoj smotri Balkans International Wine Competition 2016, održanoj po peti put u Sofiji, vina iz Srbije okitila su se sa osam zlatnih medalja, čime je nastavljen trend zapaženih uspeha naših vinara na ovom velikom regionalnom takmičenju, a Rose vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca ovenčano je titulom najboljeg rozea Balkana!

Nagrađene su i vinarije Zvonko Bogdan (Pinot grigio 2015 i Rose Sec 2015), Vinarija Bjelica (Saga 2015 i Babaroga penušava 2014) i Vinarija Deurić (Chardonnay 2015, Traminac 2015, Avangarda 2015, Talas beli 2015).

Veliki trofej BIWC 2016 ove godine otišao je u Grčku. Pobedilo je slatko vino Santorini Vin Santo 2006 vinarije Sigalas. U kategoriji belih vina pobedilo je vino Sauvignon Blanc 2015 iz bugarske vinarije Domaine Maras u Bugarskoj. Za najbolje crveno vino proglašeno je Tempranillo 2012 proizvođača Ktima Pavlidis iz Grčke, a najbolje penušavo vino je Val 2012 iz Plantaža u Crnoj Gori.

Igor Luković, Wino & fino

medijski izvori: