magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
25.07.2015.

SR: Stotine hektara pod kukuruzom i sojom osušeno

Bač - Na biljkama na mnogim parcelama u Vojvodini do pre nekoliko dana bili su vidljivi znaci nedostatka vlage. Jučerašnjim uvidom na terenu, od Bačke Palanke prema Mladenovu, Bačkom Novom Selu, Vajskoj i Plavni, utvrđeno je da je na stotine hektara pod sojom i kukuruzom potpuno osušeno, kaže savetodavac u novosadskoj Poljoprivrednoj stanici Janko Pap.

On tvrdi da ni kiša, koju očekujemo, tim biljkama više neće pomoći.

„Potpuno osušene biljke soje, potpuno osušene biljke kukuruza od korena do metlice. Ne pomaže nikakva kiša. Biljke su zeleno suve bez tragova živosti na oko 80 odsto parcela. Reč je o slabijem tipu zemljišta sa manje humusa, ali to još nismo doživeli. Manjak humusa, ali i velika želja za visokim sklopovima doprinela je tome da imamo takve posledice. Samo do pre tri-četiri dana to se nije videlo", kaže Pap.

On dodaje da soja ima boju slame, a da se suncokret može skidati za pet dana na mnogim površinama.

"Sada može pasti kiša, ali za mnoge biljke je kasno pa treba ozbiljno za naredni period razmišljati o pravilnoj agrotehnici kako bismo smanjili takve pojave", zaključuje Janko Pap.

RTV

24.07.2015.

Hrvatska: Lidl pomože izvozu agrara

Zagreb - Trgovački lanac Lidl je u prvoj polovini ove godine izvezao hrvatskih proizvoda na strana tržišta, na kojima posluje, u vrednosti od skoro 3,4 miliona evra. Za takav rast izvoza, od oko 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zaslužan je kvalitet proizvoda koji osvaja sve veći broj novih potrošača, kao i odlična saradnja s dobavljačima, saopštio je Lidl. Prošle godine Lidl je izvezao hrvatskih proizvoda za 5,7 miliona evra, a najviše proizvode kompanija PPK i Pivac, preneo je regionalni portal Seebiz. Taj trgovački lanac najviše hrvatskih proizvoda izvozi u Sloveniju, Bugarsku, Mađarsku i Češku, a u planu je i izvoz u Španiju i Portugaliju i druge evropske zemlje.

SEEbiz

24.07.2015.

SR: Pun gepek voća i povrća za hiljadarku

Novi Sad - Kilogram paradajza na NS Kvantaškoj pijaci može se kupiti za samo šesnaest dinara. Iako su cene voća i povrća, kako kažu, na istorijskom minimumu, među tezgama nema većih gužvi. Nezadovoljni su i proizvođači i preprodavci, ali i kupci. Prvi, jer će, kako kažu, jedva izvući ulog, a drugi, jer ne mogu sebi da priušte osnovne namirnice ni po tako niskim cenama. Dok jednom ne smrkne drugom ne svane, kaže narodna izreka. Velike vrućine dovele su do naglog sazrevanja voća i povrća, što je dovelo do drastičnog pada cena. Tako na Kvantaškoj pijaci, kažu, za 1.000 dinara možete kupiti pun auto voća i povrća. Prodavci, međutim, tvrde da uprkos tako niskim cenama, kupaca nema.

RTV

20.07.2015.

SR: Budimki isključena struja, robu iseljavaju u hladnjače

Požega - Preduzeću za preradu voća i povrća “Budimka” iz Požege isključena je električna energija zbog duga od više od 11 miliona dinara. Kako je rekao direktor “Budimke” Đorđe Stevanović, zbog opasnosti da bude uništeno zaleđeno voće i povrće iseljeno je 200 tona robe. On je dodao da je ta roba morala da se prenese na druga mesta i da se uskladišti u hladnjačama. Stevanović je kazao da je Budimka plaćala dug za struju koliko je mogla i to u ratama, a da bi jedno od rešenja za novonastalu situaciju mogao da bude reprogram duga. On je dodao da je rešenje o isključenju izdato 8. jula, a da ga je preduzeće dobilo 10. jula i da je u njemu navedeno da je rok za plaćanje osam dana.

AgroNews

20.07.2015.

SR: "Klima" za krave

Crepaja - Na robotizovanoj farmi krava “Fotos” u Crepaji pronašli su rešenje za ove vrele dane. Bez obzira na visoke temperature u objektu gde borave krave trude se da bude najviše 27 stepeni. Koriste se veliki ventilatori, a ugrađena je i automatska četka koja im, čini se, najviše prija.

“Krave se najviše okupljaju na mestima gde su najjači ventilatori. Mnogo vremena provode u pojilicama na koje se i penju da bi rashladile papke, polivaju se vodom i snalaze na sve moguće načine”, kaže Goran Milošević, rukovodilac farme. Kada su visoke temperature krave gube apetit i zato daju i do četiri litara mleka manje. Međutim, na ovoj farmi gdekrave su zadovoljne a proizvodnja mleka nije opala.

AgroNews

medijski izvori: