magazinvestio namaoglašavanjepišite nam  
Vesti  
arhiva vesti
 
15.06.2016.

SR: Stižu vakcine, vakcinacija od ponedeljka

Beograd - Evropska komisija odobrila je Srbiji 50.000 doza vakcina protiv bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis), pa se od ponedeljka može očekivati početak vakcinacije goveda, izjavio je danas savetnik predsednika Vlade Srbije i predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje te bolesti Dragan Glamočić.

"Danas imamo veoma lepu vest. EK je sinoć kasno odobrila Srbiji 50.000 doza vakcina. Zahvaljujući Vladi Srbije, koja je po ubrzanoj proceduri donela uredbu, omogućen je uvoz i već od ponedeljka je realno očekivati i da počne vakcinacija na terenu", rekao je Glamočić

RTV

08.06.2016.

SR: Mlekari traže produženje prelevmana

Beograd - Predstavnici mlekarske industrije Srbije zatražili su da se zadrže zaštitne mere – prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja EU i nakon 30. juna 2016. godine, kako bi se očuvala domaća sirovinska baza i pronašao održiv model očuvanja primarne proizvodnje mleka.

Jedinstven stav mlekarske industrije da je neophodno zadržati postojeći režim zaštitnih mera dogovoren je na jučerašnjoj sednici Grupacije mlekarske industrije PKS, koja okuplja vodeće proizvođače i prerađivače mleka u Srbiji.

Gubitak domaće sirovinske baze mlekarske industrije, stvara mogućnost da domaće tržište postane zavisno od uvoza mleka i mlečnih proizvoda, koji učestvuju u vrednosti minimalne potrošačke korpe sa oko 8,82 odsto, a prosečne potrošačke korpe sa 7,02 odsto. Rast cena mleka u inostranstvu imao bi direktan uticaj na povećanje troškova života u Srbiji, ocenili su predstavnici domaće mlekarske industrije.

Sednici Grupacije mlekarske industrije prisustvovali su i predstavnici Grupacije za stočarsku proizvodnju, koji se bave govedarstvom. Kako je istaknuto, stočarstvo u Srbiji je zasnovano na malim i srednjim gazdinstvima koja su vlasnici dve trećine uslovnih grla stoke. Udeo stočarstva u vrednosnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje iznosi oko 33,1 odsto, što je veoma malo s obzirom na raspoložive zemljišne površine. Smanjenje stočnog fonda utiče i na smanjenje broja zaposlenih na farmama koje proizvode sirovo mleko. Negativan efekat, osim manjka radne snage, ogleda se i u padu broja stanovnika i nepovoljnom prirodnom priraštaju u tim regionima.

PKS

29.05.2016.

Bugarska: Najbolji roze Balkana: Vinum rose 2015, Sremski Karlovci

Sofija - Kao i prošle godine, vina iz naše zemlje osvojila su veliki broj zlatnih medalja na regionalnoj smotri BIWC u Sofiji, a fruškogorsko vino ovenčalo se i velikom nagradom

novost najbolji roze balkana vinum rose 2015 sremski karlovci vinski magazin vino fino

Sudijske zabeleške Lin Gold

Na upravo završenoj smotri Balkans International Wine Competition 2016, održanoj po peti put u Sofiji, vina iz Srbije okitila su se sa osam zlatnih medalja, čime je nastavljen trend zapaženih uspeha naših vinara na ovom velikom regionalnom takmičenju, a Rose vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca ovenčano je titulom najboljeg rozea Balkana!

Nagrađene su i vinarije Zvonko Bogdan (Pinot grigio 2015 i Rose Sec 2015), Vinarija Bjelica (Saga 2015 i Babaroga penušava 2014) i Vinarija Deurić (Chardonnay 2015, Traminac 2015, Avangarda 2015, Talas beli 2015).

Veliki trofej BIWC 2016 ove godine otišao je u Grčku. Pobedilo je slatko vino Santorini Vin Santo 2006 vinarije Sigalas. U kategoriji belih vina pobedilo je vino Sauvignon Blanc 2015 iz bugarske vinarije Domaine Maras u Bugarskoj. Za najbolje crveno vino proglašeno je Tempranillo 2012 proizvođača Ktima Pavlidis iz Grčke, a najbolje penušavo vino je Val 2012 iz Plantaža u Crnoj Gori.

Igor Luković, Wino & fino

09.05.2016.

SVET: Svake dve sekunde gubimo zemlju veličine stadiona

Antalija - Turski ministar poljoprivrede Faruk Čelik upozorio je da se poljoprivredno zemljište smanjuje, umesto da se povećava, što ubuduće može izazvati masovne migracije. Procene pokazuju da će do 2050. na svetu živeti 10 milijardi ljudi, što zahteva povećanje poljoprivredne proizvodnje za 60%, ukazao je on na završnoj konferenciji Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) u Antaliji. “Na svake dve sekunde gubimo poljoprivredno zemljište veličine fudbalskog terena. Ako ne možemo da osiguramo namirnice za buduće generacije, bićemo svedoci masovnih migracija”, upozorio je Čelik. Ciljevi održivog razvoja do 2030. su “važan kompas”, da ne bismo doživali takvu tešku situaciju, dodao je on.

AgroNews

09.05.2016.

SR: Matijević bi uložio u PKB, ako proda svoju mesaru “Tenisu”

Novi Sad - Nemački “Tenis” zainteresovan je da kupi novosadsku industriju mesa “Matijević”, potvrdio je vlasnik kompanije Petar Matijević dodajući da bi, ukoliko do tog posla dođe, novac dobijen prodajom svoje firme uložio u beogradski PKB. Kako je rekao, postoji mogućnost da Tenis kupi celu industriju mesa “Matijević”, da preuzme 51% kompanije ili 49 procenata, dok beogradski mediji prenose da bi on celu svoju kompaniju prodao za oko 200 miliona evra. “Cela industrija mesa Matijević vredi između 200 i 250 miliona evra. Ukoliko bih prodao 51%, bio bih zadovoljan i sumom od 100 do 150 miliona evra”, rekao je Matijević i dodao da bi onda taj novac uložio u PKB.

AgroNews

medijski izvori: